(مسأله 2000): اگر چيزى را كه مىتوان از آن استفاده حلال برد به قصد مصرف در حرام بفروشد - مانند انگورى كه به قصد شراب كردن فروخته شود - معامله آن حرام، بلكه بنابر احتياط باطل است، ولى اگر به اين قصد نفروشد و تنها بداند كه مشترى از انگور شراب تهيه مىكند ظاهر اين است كه معامله اشكال ندارد.
(مسأله 2001): ساختن مجسمه جاندار بلكه نقاشى آن نيز حرام است، ولى خريد و فروش آن چنانچه منفعت عقلائى داشته باشد (مانند مجسمه هاى بدن انسان كه در آموزش پزشكى استفاده مىشود) مانعى ندارد اگر چه احوط ترك است، و نگهدارى آن در منزل كراهت شديد دارد، و نماز در آن مكان قبول نمىشود، و ملائكه رحمت نازل نمىشوند.
(مسأله 2002): خريدن چيزى كه از قمار، يا دزدى، يا از معامله باطل تهيه شده باطل و حرام است، و اگر كسى آن را بخرد بايد به صاحب اصليش برگرداند.
(مسأله 2003): اگر روغنى را كه با پيه مخلوط است بفروشد، چنانچه آن را معين كند مثلا بگويد اين يك من روغن را مىفروشم، معامله به مقدار پيه اى كه در آن است محكوم به بطلان است، و پولى كه فروشنده براى پيه آن گرفته مال مشترى و پيه مال فروشنده است، و مشترى مىتواند معامله روغن خالصى را هم كه در آن است بهم بزند، ولى اگر آن را معين نكند بلكه يك من روغن در ذمه بفروشد، بعد روغنى كه پيه دارد بدهد، مشترى مىتواند آن روغن را برگرداند، و روغن خالص را مطالبه نمايد.
مسائل ربا در خريد و فروش ربا از گناهان بسيار بزرگ است، و بعيد نيست - چنان كه صاحب جواهر و غير ايشان فرموده اند -: از ضروريات دين باشد، كه منكر و حلال كننده آن دانسته، از دين بيرون رود، زيرا كه حرمت آن به قرآن و سنت و اجماع مسلمين ثابت است. و آيات و احاديث در شدت نكوهش آن بسيار وارد شده است.
خداوند متعال فرمود: (يا ايها الذين آمنوا اتقوا الله وذروا ما بقي من الربوا إن