كند، و تشهد را ايستاده بخواند و نمازش صحيح است، و نيز اگر با مشقت داشتن سجده و تشهد را به طور معمول بجا آورد، نمازش صحيح است.
(مسأله 1051): در ركعت اول و ركعت سومى كه تشهد ندارد، مانند ركعت سوم نماز ظهر و عصر و عشا، احتياط واجب آن است كه پس از سجده دوم مقدارى بى حركت بنشيند سپس برخيزد، و اين كار را جلسه استراحت مىگويند.
چيزهائى كه سجده بر آنها صحيح است (مسأله 1052): بايد بر زمين سجده كرد، و بهترين چيز براى سجده تربت حضرت سيد الشهدا (عليه السلام) است، پس از آن خاك سپس سنگ، و پس از سنگ گياه است. و بر آنچه از زمين مىرويد كه خوراكى و پوشاكى نباشد - مانند چوب و برگ درخت - مىتوان سجده كرد. و سجده بر چيزهاى خوراكى و پوشاكى - مانند گندم و پنبه - و آنچه از اجزاى زمين شمرده نشود - مانند طلا و نقره و قير و زفت و معادن ديگر - صحيح نيست.
(مسأله 1053): سجده بر چيزهائى كه از زمين مىرويد و خوراك حيوان است - مانند علف و برگ درخت - صحيح است، و احتياط واجب آن است كه بر هر برگ و گياهى كه خشك آن خوراك حيوان است، ولى پيش از خشك شدن خوراك انسان مىشود، سجده نكنند.
(مسأله 1054): سجده بر برگ گل و گلهائى كه خوراكى نيستند صحيح است، ولى سجده بر آنچه خوراكى يا داروئى است - مانند گل بنفشه و گل گاو زبان - صحيح نيست.
(مسأله 1055): سجده بر گياهى كه خوردن آن در برخى شهرها رايج است و در شهرهاى ديگر رايج نيست، و نيز سجده بر ميوه نارس صحيح نيست.
(مسأله 1056): سجده بر سنگ آهك و سنگ گچ صحيح است، و بايد در حال اختيار به گچ و آهك پخته و سيمان و آجر و كوزه گلى و مانند اينها سجده نكنند.