(مسأله 122): چيز نجسى كه انسان شك دارد پاك شده يا نه، نجس است و چيز پاك را اگر شك كند نجس شده يا نه، پاك است و اگر هم بتواند نجس يا پاك بودن آن را بفهمد لازم نيست كاوش كند.
(مسأله 123): اگر مىداند يكى از دو ظرف يا دو لباسى كه از هر دوى آنها استفاده مىكند نجس شده و نداند كدام است، بايد از هر دو اجتناب كند، ولى اگر مثلا نمىداند لباس خودش نجس شده يا لباسى كه از تصرف او خارج بوده و متعلق به ديگرى مىباشد، لازم نيست از لباس خودش اجتناب نمايد.
چيز پاك چگونه نجس مىشود؟
(مسأله 124): اگر چيز پاك به چيز نجس برسد و هر دو يا يكى از آنها به طورى تر باشد كه ترى آن به ديگرى برسد، چيز پاك نيز نجس مىشود، و همچنين اگر به چيز سومى با همان رطوبت برسد نجسش مىكند، و اگر ترى به قدرى كم باشد كه به ديگرى نرسد، چيزى كه پاك بوده نجس نمىشود، اگر چه به عين نجس برسد.
(مسأله 125): اگر چيز پاكى به چيز نجس برسد و انسان شك كند كه هر دو يا يكى از آنها تر بوده يا نه، آن چيز پاك نجس نمىشود.
(مسأله 126): دو چيزى كه انسان نمىداند كدام پاك و كدام نجس است، اگر چيز پاكى با رطوبت به يكى از آنها برسد نجس نمىشود.
(مسأله 127): زمين و پارچه و مانند آن اگر رطوبت دارد، هر قسمتى كه نجاست به آن برسد نجس مىشود، و جاهاى ديگر آن پاك است، و هم چنين است خيار و خربزه و مانند آن; مگر اين كه رطوبت آنها موجب سرايت باشد.
(مسأله 128): اگر شيره و روغن و مانند آن به گونه اى است كه اگر مقدارى از آن را بردارند جاى آن خالى نمىماند، با نجس شدن يك نقطه اش تمام آن نجس مىشود، ولى اگر طورى است كه جاى آن در موقع برداشتن خالى مىماند هر چند بعد پر شود، تنها جائى كه نجاست به آن رسيده