مادر يا يك پسر يا يك دختر، همه مال ميت به او مىرسد، و اگر پسر و دختر باشند، مال به گونه اى تقسيم مىشود كه هر پسر دو برابر دختر ببرد.
(مسأله 2652): اگر وارث ميت تنها پدر و مادر او باشند، مال سه قسمت مىشود، دو قسمت آن را پدر و يك قسمت را مادر مىبرد، ولى اگر ميت دو برادر يا چهار خواهر يا يك برادر و دو خواهر هم دارد كه همه آنان مسلمان و آزاد و پدرى باشند، يعنى پدر آنان با پدر ميت يكى باشد، خواه مادرشان هم با مادر ميت يكى باشد يا نه، هر چند تا ميت پدر و مادر دارد اينها ارث نمىبرند، اما به سبب بودن اينها، مادر يك ششم مال را مىبرد و بقيه را به پدر مىدهند.
(مسأله 2653): اگر وارث ميت تنها پدر و مادر و يك دختر باشد، چنانچه ميت دو برادر يا چهار خواهر يا يك برادر و دو خواهر پدرى ندارد، مال را پنج قسمت مىكنند، پدر و مادر، هر كدام يك قسمت، و دختر سه قسمت آن را مىبرد، و اگر دو برادر يا چهار خواهر يا يك برادر و دو خواهر پدرى دارد مال را شش قسمت مىكنند، پدر و مادر هر كدام يك قسمت و دختر سه قسمت آن را مىبرد، و يك قسمت باقيمانده را چهار قسمت مىكنند يك قسمت را به پدر و سه قسمت را به دختر مىدهند، و در نتيجه مال ميت را بيست و چهار قسمت مىشود، پانزده قسمت آن را به دختر، و پنج قسمت آن را به پدر و چهار قسمت آن را به مادر مىدهند، و احتياط واجب راضى كردن پدر و دختر است.
(مسأله 2654): اگر وارث ميت تنها پدر و مادر و يك پسر باشد، مال را شش قسمت مىكنند، پدر و مادر هر كدام يك قسمت و پسر چهار قسمت آن را مىبرد. و اگر چند پسر يا چند دختر باشند، آن چهار قسمت را به طور مساوى بين خودشان قسمت مىكنند، و اگر پسر و دختر باشند، آن چهار قسمت را طورى تقسيم مىكنند كه هر پسرى دو برابر يك دختر ببرد.
(مسأله 2655): اگر وارث ميت تنها پدر، يا مادر و يك يا چند پسر باشند، مال را شش قسمت مىكنند، يك قسمت آن را پدر يا مادر و پنج قسمت را پسر مىبرد، و اگر چند پسر باشند آن پنج قسمت را به طور مساوى تقسيم مىنمايند.