كرده قيمت آن به 18 نخود طلا برسد خمس آن واجب است، و اگر به نصاب نرسد هر گاه به تنهائى يا با منفعتهاى ديگر كسب او از مخارج سالش بيشتر باشد، خمس آن واجب است.
(مسأله 1762): خمس ماهى و حيوانات ديگرى كه انسان بدون فرو رفتن در دريا مىگيرد، هنگامى واجب است كه به تنهائى يا با منفعتهاى ديگر كسب او از مخارج سالش زياد بيايد.
(مسأله 1763): اگر كسى بى قصد در آوردن چيزى از دريا در آن فرو رود، و اتفاقى جواهرى به دستش آيد و قصد تملك نمايد، چنانچه به حد نصاب باشد بايد بدون كم كردن مؤنه سال خمس آن را بدهد.
(مسأله 1764): اگر كسى به دريا فرو رود و حيوانى را بيرون آورد، و در شكم آن جواهرى پيدا كند كه قيمتش پس از كم كردن مخارجى كه كرده 18 نخود طلا باشد، بايد خمس آن را بدهد، و اگر كمتر باشد چنانچه به تنهائى يا با منفعتهاى ديگر از مخارج سال زياد آمد خمس آن را بدهد.
(مسأله 1765): اگر در رودخانه هاى بزرگ مانند دجله و فرات، فرو رود و جواهرى در آورد، چنانچه در آن رودخانه جواهر به وجود مىآيد يا از معادن آن به جريان آب در آن وارد مىشود، بايد خمس آن را بدهد.
(مسأله 1766): اگر در آب فرو رود و مقدارى عنبر در آورد، چنانچه قيمت آن هيجده نخود طلا يا بيشتر باشد، بايد خمس آن را بدهد، بلكه اگر از روى آب يا از كنار دريا بدست آورد خمس آن واجب است.
(مسأله 1767): كسى كه كسبش غواصى يا بيرون آوردن معدن است، اگر خمس آنها را بدهد و چيزى از مخارج سالش زياد بيايد، لازم نيست دوباره خمس آن را بدهد.
(مسأله 1768): اگر بچه اى معدنى را بيرون آورد، يا گنجى بيابد، يا با فرو رفتن در دريا جواهر در آورد، بايد ولى او خمسش را بدهد، و نيز اگر مال حلال مخلوط به حرام دارد ولى او بايد خمس آن را بدهد.