ديگر پيروى نكنيد كه شما را از راه او پراكنده مى سازد) يك خط مستقيم كشيد و چند خط ديگر در اطراف آن رسم فرمود، اشاره به اين كه خط مستقيم همان راه راست توحيد است كه همه پيامبران و پيروانشان بدان راه رفته اند، و خطهاى كج و معوج راههاى گمراهان است.
معناى ديگر آن است كه صراط عبارت است از عالم عامل و هدايت كننده به خداوند از روى آگاهى، و خلاصه صراط يعنى انبيا و اوصيا عليهم السلام، زيرا نفوس مقدس آنان راه به سوى خداى سبحان است، و از همين رو مولايمان امام صادق عليه السلام فرمود: (صراط مستقيم اميرمؤمنان عليه السلام است).
و مولايمان اميرمؤمنان عليه السلام فرمود: (منم آن راهى كه ميان بهشت و دوزخ كشيده شده است، و منم ميزان)، پس صراط و ميزان به هر دو معناى فوق يكى هستند و تنها در اعتبار و فرض با هم فرق دارند. (1) 4 - از علامه شهرستانى رحمه الله درباره صراط سؤال شد كه مراد از مو باريكتر و از لبه شمشير تيزتر بودن آن كه در اخبار و احاديث بسيارى آمده چيست؟ آن مرحوم پس از سخن چندى گويد: صحت اين حديث مورد اتفاق همه است كه على عليه السلام تقسيم كننده بهشت و دوزخ است، و راه برتر و نمونه او تنها راهى است كه به بهشت و رضوان الهى مى انجامد، و براى آگاهان معلوم است كه راه و روش على عليه السلام از مو باريكتر بوده است، زيرا حضرتش در بخشش از بيت المال ميان بزرگان صحابه مانند سهل بن حنيف و فروترين موالى آنان مساوات برقرار مى نمود، از آستين لباسش مى بريد و لباس غلامش مى كرد، در نيمه شب توشه يتيمان و بيوه زنان را به دوش مى كشيد، تهيدستان را سير مى نمود و خود گرسنه شب را به سر مى برد، خود غذاى ناگوار مى خورد و لباس خشن مىپوشيد، در