كه چيز ديگرى را حفظ و نگهدارى كند، بنابر اين كلمه اخلاص (شهادت به يگانگى پروردگار) حصن ناميده مى شود زيرا با رعايت شروطى كه دارد گوينده اش را از عذاب حفظ مى كند، و نيز هر زن شوهردارى را محصنه گويند زيرا شوهرى دارد كه او را حفظ مى نمايد، و نيز قفل را محصن گويند زيرا خانه را از دستبرد دزدها محافظت مى نمايد و ساير مصاديق آن نيز همين گونه است.
و مانند لفظ جن (جيم، نون مشدد) وضع شده است براى هر چيزى كه از ديده ها پنهان است، بنابر اين درختان بسيار سر به هم آورده را جنات گويند زيرا يكديگر را مىپوشانند و يا آن كه اشياء در لابلاى آنها پوشيده مى مانند، و نيز كودك در رحم مادر را جنين گويند زيرا از ديده پنهان است، و هم چنين است جن (پرى) و جن عليه الليل (شب بر او پوشيده شد) والمجنة (سپر) كه استتار و پوشش در همه آنها لحاظ گرديده است.
و مانند لفظ ميزان كه وضع شده است براى هر چيزى كه چيز ديگرى را با آن بسنجند، بنابر اين ترازوى دو كفه اى و قپان ميزان سنجش بارهاى سنگين و اجناسند، شاقول ميزان سنجش ستون و ديوار است، خط كش ميزان سنجش راست بودن خط است، علم منطق ميزان سنجش درستى و نادرستى فكر است، نحو ميزان سنجش درستى كلام از نظر تجزيه و تركيب است، و صرف ميزان سنجش سالم يا معتل بودن و مضاعف يا اجوف بودن و ساير شئون كلمه است.
از همين رو به رئيس دين و سرور موحدان و پيشواى سپيد چهرگان حضرت امام على بن ابى طالب عليه السلام ميزان گويند زيرا ولايت او ميزان سنجش اعمال است، چرا كه حضرتش معيار و مقياس در همه شئون انسانى است، عدالت حاكمان و اميران را با عدالت او و زهد زاهدان و صالحان را با زهد او مى سنجند، و به همين دليل در زيارت منقوله آمده است: السلام عليك يا ميزان الاعمال و مقلب الاحوال. شاعر گويد: