خريدار بايد قيمت آن مقدار را به حاكم شرع بدهد، و در صورتى كه قيمت آن مقدار را به فروشنده داده باشد، مى تواند از او پس بگيرد، و اگر شك كند كه زكات آن را داده يا نه، حكم به نبودن زكات فعلا در آن مال محل اشكال است.
مسأله 1888 - اگر وزن گندم و جو و خرما و كشمش موقعى كه تر است به مقدار نصاب برسد و بعد از خشك شدن كمتر از اين مقدار شود، زكات به آنها تعلق نمى گيرد.
مسأله 1889 - اگر گندم و جو و خرما و انگور را پيش از خشك شدن مصرف كند، چنانچه خشك آنها به اندازه ء نصاب باشد، بايد زكات آنها را بدهد.
مسأله 1890 - خرما بر سه قسم است:
1 - آن است كه خشكش مى كنند و حكم زكات آن گذشت.
2 - آن است كه در حال رطب بودنش مى خورند.
3 - آن است كه نارس (خلال) آن را مى خورند.
و در قسم دوم چنانچه مقدارى باشد كه خشك آن به مقدار نصاب برسد، بنابر احتياط واجب زكات به آن تعلق مى گيرد، و اما قسم سوم زكات به آن تعلق نمى گيرد.
مسأله 1891 - گندم و جو و خرما و كشمشى كه زكات آنها را داده، اگر چند سال هم نزد او بماند زكات ندارد.
مسأله 1892 - اگر گندم و جو و خرما و انگور از آب باران يا نهر مشروب شود، يا از رطوبت زمين استفاده كند، زكات آن ده يك است، و اگر با دلو و مانند آن آبيارى شود زكات آن بيست يك است.
مسأله 1893 - اگر گندم و جو و خرما و انگور، هم از آب باران و مانند آن مشروب شود و هم از آب دلو و مانند آن استفاده كند، چنانچه طورى باشد كه عرفا بگويند آبيارى آن با دلو و مانند آن شده، زكات آن بيست يك است، و اگر بگويند با آب باران و مانند آن آبيارى شده، زكات آن ده يك است، و اگر طورى است كه عرفا مى گويند به هر دو آبيارى شده، زكات آن سه چهلم است.