5 - انقلاب مسأله 199 - اگر شراب به خودى خود يا به واسطهء ريختن چيزى مثل سركه و نمك در آن سركه شود، پاك مى گردد.
مسأله 200 - شرابى كه از انگور نجس و مانند آن درست كنند، چنانچه در همان ظرف سركه شود پاك نمى شود و اگر در ظرف ديگرى كه پاك باشد بريزند و سركه شود، بنابر احتياط پاك نمى شود، و همچنين اگر نجاست ديگرى به شراب برسد و در آن مستهلك شود.
مسأله 201 - سركه اى كه از انگور و كشمش و خرماى نجس درست كنند، نجس است.
مسأله 202 - اگر پوشال ريز انگور يا خرما داخل آنها باشد و سركه بريزند، اشكال ندارد، بلكه ريختن خيار و بادنجان و مانند اينها در آن، اگر چه پيش از سركه شدن باشد، نيز اشكال ندارد، مگر اين كه پيش از سركه شدن بداند مسكر شده است.
مسأله 203 - آب انگورى كه به آتش جوش بيايد، حرام مى شود، و اگر آن قدر به آتش بجوشد كه دو قسمت آن كم شود و يك قسمت آن بماند، حلال مى شود، و در مسألهء " 114 " گذشت كه به جوش آمدن به آتش نجس نمى شود، و اگر به غير آتش جوش بيايد حرام و بنابر احتياط نجس مى شود، و احتياط واجب آن است كه به غير از سركه شدن پاك و حلال نمى شود.
مسأله 204 - اگر دو قسمت آب انگور بدون جوش آمدن كم شود، چنانچه باقى مانده ء آن جوش بيايد حرام است.
مسأله 205 - آب انگورى كه معلوم نيست جوش آمده يا نه حلال است، ولى اگر جوش بيايد تا انسان يقين نكند كه دو سوم آن كم شده، حلال نمى شود.
مسأله 206 - اگر مثلا در يك خوشهء غوره مقدارى انگور باشد، چنانچه به آبى كه از آن خوشه گرفته مى شود آب انگور نگويند و بجوشد، خوردن آن حلال است.