بدهد، كفايت نمى كند.
مسأله 2038 - مستحب است در دادن زكات فطره، خويشان فقير خود را بر ديگران مقدم بدارد، و بعد همسايگان فقير را، و مستحب است كسى را كه در دين و فقه و عقل مقدم است در دادن فطره مقدم بدارد.
مسأله 2039 - اگر انسان به خيال اين كه كسى فقير است به او زكات فطره بدهد و بعد بفهمد فقير نبوده، چنانچه مالى را كه به او داده از بين نرفته باشد، بايد پس بگيرد و به مستحق بدهد، و اگر نتواند بگيرد، بايد از مال خودش عوض فطره را بدهد، و اگر از بين رفته باشد، در صورتى كه گيرنده ء فطره مى دانسته آنچه را كه گرفته فطره است، بايد عوض آن را بدهد، و اگر نمى دانسته، دادن عوض بر او واجب نيست، و انسان بايد عوض فطره را بدهد.
مسأله 2040 - اگر كسى بگويد فقيرم، چنانچه بداند كه قبلا فقير بوده مى شود به او فطره داد، و به كسى كه معلوم نباشد فقير بوده يا نه و مى گويد فقيرم، اگر از قولش اطمينان پيدا نشود، بنابر احتياط واجب نمى شود فطره داد، و اگر بدانند قبلا فقير نبوده، نمى شود فطره به او داد، مگر اين كه از گفتهء او اطمينان پيدا شود.
مسائل متفرقهء زكات فطره مسأله 2041 - انسان بايد زكات فطره را به قصد قربت - چنان كه در وضو گذشت - و با اخلاص بدهد، و موقعى كه آن را مى دهد نيت دادن فطره نمايد.
مسأله 2042 - اگر پيش از ماه رمضان فطره را بدهد صحيح نيست، ولى بعد از داخل شدن ماه رمضان مى تواند بدهد، و احتياط آن است كه در ماه رمضان هم ندهد، و مى تواند پيش از ماه رمضان به فقير قرض بدهد، و بعد از آن كه فطره بر او واجب شد، طلب خود را بابت فطره حساب كند.
مسأله 2043 - گندم يا چيز ديگرى را كه براى فطره مى دهد، بايد با جنس ديگر يا خاك مخلوط نباشد، و چنانچه مخلوط باشد، اگر خالص آن به يك صاع - كه تقريبا سه كيلوگرم است - برسد و جدا كردن آن زحمت و خرج نداشته باشد، يا