آن حيوان مانند صدف باشد، كه نوعا در شكمش جواهر هست، بايد خمس آن را بدهد، و اگر اتفاقا جواهر بلعيده باشد، در صورتى خمس آن واجب است كه به تنهايى يا با منفعتهاى ديگر كسب او، از مخارج سالش زيادتر باشد.
مسأله 1842 - اگر در رودخانه هاى بزرگ فرو رود و جواهرى بيرون آورد، چنانچه در آن رودخانه جواهر عمل مى آيد، بايد خمس آن را بدهد.
مسأله 1843 - اگر در آب فرو رود و مقدارى عنبر بيرون آورد كه قيمت آن هيجده نخود طلاى مسكوك يا بيشتر باشد، بايد خمس آن را بدهد، و چنانچه از روى آب يا از كنار دريا به دست آورد، اگر چه قيمت آن به مقدار هيجده نخود طلا هم نرسد، بنابر احتياط خمس آن واجب است.
مسأله 1844 - كسى كه كسبش غواصى يا بيرون آوردن گنج يا معدن است، اگر خمس آن را بدهد و چيزى از مخارج سالش زياد بيايد، لازم نيست دوباره خمس آن را بدهد.
مسأله 1845 - اگر بچه اى معدنى را بيرون آورد، يا مال حلال مخلوط به حرام داشته باشد، يا گنجى پيدا كند، يا به واسطهء فرو رفتن در دريا جواهرى بيرون آورد، ولى او بايد خمس آنها را بدهد، و در صورتى كه ندهد، بعد از بلوغ خودش بايد بدهد.
6 - غنيمت مسأله 1846 - اگر مسلمانان به اذن امام (عليه السلام) با كفار جنگ كنند و چيزهايى در جنگ به دست آورند، به آنها غنيمت گفته مى شود، و نسبت به منقول از آنها مخارجى را كه براى غنيمت كرده اند - مانند مخارج نگهدارى و حمل و نقل آن - و نيز مقدارى را كه امام (عليه السلام) صلاح مى داند به مصرفى برساند، و چيزهايى كه مخصوص به امام (عليه السلام) است بايد از غنيمت كنار بگذارند، و خمس بقيهء آن را بدهند، و در صورتى كه جنگ بدون اذن امام (عليه السلام) باشد و غنيمتى به دست آورند، اگر در زمان حضور باشد تمام آن مال امام (عليه السلام) است، و اگر در زمان غيبت باشد