از مال ديگرش بدهد، تا وقتى شماره ء آنها از نصاب كم نشده همه ساله بايد زكات را بدهد، و اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اول كمتر شوند زكات بر او واجب نيست، مثلا كسى كه چهل گوسفند دارد، اگر از مال ديگرش زكات آنها را بدهد، تا وقتى كه گوسفندهاى او از چهل كم نشده همه ساله بايد يك گوسفند بدهد، و اگر از خود آنها بدهد، تا وقتى به چهل نرسيده زكات بر او واجب نيست.
مصرف زكات مسأله 1942 - زكات در هشت مورد صرف مى شود:
(اول) فقير، و او كسى است كه مخارج سال خود و عيالاتش را ندارد، و كسى كه صنعت يا ملك يا سرمايه اى دارد كه مى تواند مخارج سال خود را بگذراند فقير نيست.
(دوم) مسكين، و او كسى است كه از فقير سخت تر مى گذراند.
(سوم) كسى كه از طرف امام (عليه السلام) يا نايب امام مأمور است كه زكات را جمع و نگهدارى نمايد و به حساب آن رسيدگى كند و آن را به امام (عليه السلام) يا نايب امام يا فقرا برساند.
(چهارم) مسلمانانى كه شهادت به وحدانيت خداوند و رسالت حضرت محمد (صلى الله عليه وآله و سلم) داده اند و در اسلام ثابت قدم نيستند، تا به وسيلهء دادن زكات به آنان ايمانشان تقويت شود، ولى در صورت وجود فقير در محل و دوران امر بين صرف در فقير و صرف در اين مصرف احتياط واجب آن است كه به فقير داده شود، و اين احتياط در مورد هفتم هم بايد رعايت شود.
(پنجم) خريدارى بنده ء مسلمانى كه در شدت باشد و آزاد كردن او، و همچنين خريدارى بنده و آزاد كردن او، هر چند در شدت نباشد در صورتى كه مستحقى براى زكات پيدا نكند.
(ششم) بدهكارى كه نمى تواند دين خود را ادا كند، در صورتى كه در معصيت صرف نكرده باشد.