دهد، چنانچه او را به چيزى كه اجرت او قرار داده اجاره دهد، نمى تواند زيادتر بگيرد، و اگر به چيز ديگرى اجاره دهد، مى تواند زيادتر بگيرد.
و اگر خودش اجير كسى شود جايز نيست براى انجام آن عمل شخص ديگرى را به كمتر اجاره نمايد، ولى اگر مقدارى از آن عمل را خودش انجام داده باشد، مى تواند ديگرى را به كمتر اجاره نمايد.
مسأله 2210 - اگر غير خانه و دكان و كشتى و اجير - و همچنين بنابر احتياط واجب اطاق و آسياب - چيز ديگرى را اجاره كند و مالك با او شرط نكند كه به غير اجاره ندهد، اگر چه به بيشتر از مقدارى كه اجاره كرده آن را اجاره دهد اشكال ندارد.
مسأله 2211 - اگر خانه يا دكانى را مثلا يك ساله به صد تومان اجاره كند و از نصف آن خودش استفاده نمايد، مى تواند نصف ديگر آن را به صد تومان اجاره دهد، ولى اگر بخواهد نصف آن را به زيادتر از مقدارى كه اجاره كرده - مثلا به صد و بيست تومان - اجاره دهد، بايد در آن كارى مانند تعمير انجام داده باشد، يا به غير جنسى كه اجاره كرده اجاره دهد.
شرايط مالى كه آن را اجاره مى دهند مسأله 2212 - مالى را كه اجاره مى دهند چند شرط دارد:
(اول) آن كه معين باشد، پس اگر بگويد يكى از خانه هاى خود را به تو اجاره دادم درست نيست.
(دوم) آن كه مستأجر آن را ببيند، يا كسى كه آن را اجاره مى دهد طورى خصوصيات آن را بگويد كه كاملا معلوم باشد.
(سوم) آن كه تحويل دادن آن ممكن باشد، پس اجاره دادن اسبى كه فرار كرده باطل است، مگر اين كه مستأجر تمكن از تسلط بر آن داشته باشد.
(چهارم) آن كه استفاده ء از آن مال به اتلاف و از بين بردنش نباشد، پس اجاره دادن نان و ميوه و خوردنيهاى ديگر - كه انتفاع از آنها به غير اتلافشان نباشد -