بعد از كسر مخارج بنابر احتياط خمس آن را بدهند.
7 - زمينى كه كافر ذمى از مسلمان بخرد مسأله 1847 - اگر كافر ذمى زمينى را از مسلمان بخرد، بايد خمس آن را از همان زمين يا از مال ديگرش - به طورى كه در مسألهء " 1806 " گذشت - بدهد، اگر چه آن زمين مشغول به عمارت و ساختمان باشد، مانند زمين خانه و دكان، و همچنين اگر مورد خريد و فروش خانه و دكان و مانند اينها باشد، و در دادن اين خمس قصد قربت لازم نيست، بلكه حاكم شرع هم كه خمس را از او مى گيرد لازم نيست قصد قربت نمايد.
مسأله 1848 - اگر كافر ذمى زمينى را كه از مسلمان خريده به مسلمان ديگرى بفروشد، خمس از كافر ساقط نمى شود، و همچنين است اگر بميرد و مسلمانى آن زمين را از او ارث ببرد.
مسأله 1849 - اگر كافر ذمى موقع خريدن زمين شرط كند كه خمس ندهد، يا شرط كند كه خمس بر فروشنده باشد، شرط او فاسد است و بايد خمس آن را بدهد، ولى اگر شرط كند كه فروشنده مقدار خمس را از طرف او به صاحبان خمس بدهد، بر فروشنده واجب است كه عمل به شرط نمايد، و تا فروشنده خمس را ادا نكرده، از خريدار ذمى ساقط نمى شود.
مسأله 1850 - اگر مسلمان زمينى را به غير خريد و فروش، ملك كافر ذمى كند و عوض آن را بگيرد - مثلا به او صلح نمايد - كافر ذمى بايد خمس آن را بدهد.
مسأله 1851 - اگر كافر ذمى صغير باشد و ولى او برايش زمينى بخرد، خمس به آن تعلق مى گيرد.
مصرف خمس مسأله 1852 - خمس را بايد دو قسمت كنند، يك قسمت آن سهم سادات است و بايد به ولى سيد يتيم فقير داده شود كه در مصارف او صرف كند، و يا به سيد