مادر او باشند، مال سه سهم مىشود، يك سهم آن مال عمو، عمه، دايى و خاله مادر ميت است به طور مساوى، ولى احتياط آن است كه با هم صلح كنند، و دو سهم ديگر آن را سه قسمت مىكنند يك قسمت را دايى و خاله پدر ميت به طور مساوى بين خودشان قسمت مىنمايند و دو قسمت ديگر آن را به عمو و عمه پدر ميت مىدهند و عمو دو برابر عمه مىبرد.
(2245) كسى كه دو نسبت در او جمع شود از هر دو سبب ارث مىبرد، مثل اين كه كسى هم پسر عموى پدرى باشد و هم پسر دايى مادرى، يا كسى هم شوهر ميت باشد و هم پسر عموى او، يا زنى هم عمه پدرى ميت باشد و هم خاله مادرى او، مگر آن كه دو نسبت او در دو طبقه باشد، مثل اين كه هم برادر مادرى باشد و هم پسر عمو كه فقط ارث برادر بودن را مىبرد.
ارث زن و شوهر (2246) زن و شوهر در ازدواج دائم با وجود جميع طبقات سه گانه اى كه گفته شد از يكديگر ارث مىبرند، ووجود هيچ يك از اين طبقات مانه ارث بردن آن دو از يكديگر نيست.
(2247) اگر زنى بميرد و اولاد نداشته باشد، نصف همه مال را شوهر او، و بقيه را ورثه ديگر مىبرند، و اگر از آن شوهر يا از شوهر ديگر اولاد داشته باشد، چهار يك (يك چهارم) همه مال را شوهر و بقيه را ورثه ديگر مىبرند.
(2248) اگر مردى بميرد و اولاد نداشته باشد، چهار يك (يك چهارم) مال او را زن، و بقيه را ورثه ديگر مىبرند، و اگر از آن زن يا از زن ديگر اولاد داشته باشد، هشت يك (يك هشتم) مال را زن، و بقيه را ورثه ديگر مىبرند. و زن از همه اموال منقول ارث مىبرد ولى از زمين و قيمت آن ارث نمىبرد، چه زمين خانه مسكونى باشد يا زمين باغ و زراعت و غير آن، و از قيمت هوايى مثل بنا و درخت ارث مىبرد، و بنابر اظهر با رضايت وارثان از خود هوائى هم مىتواند ارث ببرد، و بنابر اظهر در آنچه كه گفته شد فرق ندارد، زن از اين شوهر اولاد داشته باشد يا نه، اگر چه احتياط در مورد زن