(198) بخار و دود و شعله اى كه از چيز نجس يا متنجس بر مىخيزد پاك است ولى اگر بخار به صورت عرق و مايع در آيد، چه از نجس باشد و چه از متنجس، نجس است، و نيز بنا بر احتياط واجب بايد از ذرات چربى و روغنى كه از دود نجس و متنجس حاصل مىشود و بر سطوح مجاور آن مى نشيند اجتناب شود.
(199) كوزه گلى و مانند آن كه از گل نجس ساخته شده نجس است. و بنا بر احتياط واجب بايد از زغالى كه از چوب نجس درست شده اجتناب نمايند.
(200) چيز نجسى كه معلوم نيست استحاله شده يا نه، نجس است.
(201) اگر شراب به خودى خود يا به واسطه آن كه چيزى مثل سركه و نمك در آن ريخته اند سركه شود، پاك مىگردد در صورتى كه شراب با چيز نجس ديگرى مخلوط نشده باشد. و اين از مطهريت انقلاب است.
(202) سركه اى كه از انگور و كشمش و خرماى نجس درست كنند نجس است.
و در طهارت آن بعد از انقلاب به شراب و انقلاب شراب به سركه، تأمل است.
(203) اگر پوشال ريز انگور يا خرما با آنها باشد و سركه بريزند اشكال ندارد. و نيز اگر پيش از آن كه خرما و كشمش و انگور سركه شود خيار و بادمجان و مانند اينها در آن بريزند بنا بر اظهر اشكال ندارد.
كم شدن دو سوم آب انگور (204) آب انگورى كه جوش آمده پيش از آن كه دو سوم آن به واسطه جوشيدن كم شود و يك سوم آن باقى بماند، بنابر اقوى و احوط نجس است، و بنا بر اظهر و احوط فرقى نيست در اين كه به وسيله آتش جوش بيايد يا به وسيله ديگر، ولى همين كه دو سوم آن كم شد يا مبدل به سركه گرديد، پاك مىشود.
(205) اگر مثلا در يك خوشه غوره، يك دانه يا دو دانه انگور باشد، چنانچه به آبى كه از آن خوشه گرفته مىشود آبغوره بگويند و اثرى از شيرينى دانه انگور در آن نباشد و بجوشد، پاك و خوردن آن حلال است.
(206) چيزى كه معلوم نيست غوره است يا انگور، اگر جوش بيايد نجس