معاملات مكروه (1638) بعضى از معاملات مكروه عبارتند از: كسب كردن به چيزهايى كه غالبا به حرام يا مكروه مىانجامد، مثل مواردى كه غالبا ابتلا به ربا در آن است، فروختن غذا به كسى كه براى وقت گرانى احتكار مىكند، شغل خود را سر بريدن حيوانات قرار دادن، معامله كردن با كسانى كه عادت بر اجتناب از محرمات ندارند و هم چنين با اطفال، كه اصل معامله با آنها شرعا صحيح ولى مورد شبهه است.
خريد و فروش ميوه (1639) فروش ميوه اى كه گل آن ريخته و دانه بسته، پيش از چيدن صحيح است.
(1640) اگر بخواهند ميوه اى را كه روى درخت است، پيش از آن كه گل آن بريزد بفروشند، بايد چيزى از حاصل زمين، مانند سبزى را با آن بفروشند كه در اصل، چيز ديگرى معامله شود و فروختن ميوه تابع و ضميمه باشد و يا به صورت شرط يا مصالحه در ضمن معامله ديگرى باشد.
(1641) اگر خرمايى را كه زرد يا سرخ شده، روى درخت بفروشند اشكال ندارد. ولى بنا بر اظهر نبايد عوض آن را خرما بگيرند، اما اگر كسى يك درخت خرما در خانه يا باغ ديگرى داشته باشد، در صورتى كه مقدار محصول آن را تخمين بزنند و صاحب درخت آن را به صاحب خانه يا باغ بفروشد و عوض آن، خرما بگيرد، چنانچه خرمايى كه مىگيرد كمتر يا زيادتر از مقدارى كه تخمين زده اند نباشد اشكال ندارد.
(1642) فروختن خيار، بادنجان، سبزيجات و مانند آنها، كه سالى چند مرتبه چيده مىشود، در صورتى كه ظاهر و نمايان شده باشد و معين كنند كه مشترى در سال چند مرتبه آن را بچيند، اشكال ندارد.