(مسأله 2245) اگر عامل در سفر مريض شود و نتواند مشغول تجارت شود نمىتواند نفقه و مخارج معالجه خود را از سرمايه بردارد و اگر بتواند مشغول تجارت شود بيش از نفقه اش - كه در مسأله (2243) گذشت - نمىتواند از سرمايه بردارد.
(مسأله 2246) در مضاربه لازم نيست مالك يا عامل يك نفر بأشد پس اگر چند نفر عامل با يك نفر يا چند نفر مالك، يا چند نفر مالك با يك عامل قرارداد مضاربه ببندند صحيح است.
(مسأله 2247) اگر مالك يا عامل بميرد، مضاربه باطل مىشود.
(مسأله 2248) عامل، نمىتواند بدون اجازه مالك، با مال أو يا ديگرى قرارداد مضاربه ببندد.
(مسأله 2249) اگر منفعتى در مضاربه حاصل گردد عامل سهم خود را مالك مىشود گرچه منفعت را قسمت نكرده باشند، بلكه گرچه بدست عامل يا مالك نرسيده بأشد، و تا منفعت بين آن دو قسمت نشده اگر ضرري بربح برسد از تمام آن جبران مىشود.
(مسأله 2250) اگر مالك و عامل، سود را ميان خود قسمت كنند، يا قبل از قسمت عامل سهم خود را از سود به كسى ببخشد يا بفروشد ولى قرارداد مضاربه را به هم نزنند و بعد به سرمايه خسارتي برسد و پس از آن دوباره سودى بدست آيد خسارت با آن سود جبران مىگردد، و اگر خسارت از سود قسمت نشده بيشتر بأشد بقيه خسارت از سود قسمت شده جبران مىشود، و اگر خسارت از كل سود بيشتر بأشد لازم نيست بيشتر از آنچه كه از سود بدست أو رسيده به مالك بدهد و با آمدن خسارت بعدى فروش و يا بخشش عامل باطل نمىشود.
(مسأله 2251) اگر مالك، مضاربه را قبل از شروع عامل به معامله، به هم بزند، عامل چيزى مستحق نيست و هم چنين است اگر عامل بعد از معامله و قبل از حصول ربح، مضاربه را به هم بزند، ولى اگر مالك بعد از معامله و قبل از حصول ربح، مضاربه را به هم بزند بايد بنابر احتياط واجب، با عامل مصالحه نمايد.