خسارت را جبران كند اشكال ندارد.
(مسأله 2238) اگر مال در دست غاصب بأشد و مالك با أو قرارداد مضاربه ببندد مضاربه صحيح است، و اگر بعد از قرارداد مال المضاربه تلف شود چنانچه عامل مذكور كوتاهى نكند و از تصرفات قراردادى تجاوز ننمايد ضامن نيست.
(مسأله 2239) هر يك از مالك و عامل مىتواند بدون رضايت ديگرى قرارداد مضاربه را به هم بزند و فرقى نيست كه فسخ قبل از شروع به معامله بأشد يا بعد از آن، قبل از حصول ربح بأشد يا بعد از آن، مضاربه مدت داشته بأشد يا نداشته بأشد.
(مسأله 2240) جايز نيست عامل بدون رضايت مالك، مال خود را با مال المضاربه مخلوط كند، و اگر بدون رضايت أو مخلوط كند مضاربه باطل نمىشود، ولى در صورتي كه مال تلف شود يا خسارتي به آن برسد، عامل ضامن است.
(مسأله 2241) عامل بدون رضايت مالك نمىتواند مال المضاربه را در مسافرت همراه خود بردارد مگر آن كه متعارف بأشد و اگر در صورت أول مال تلف شود يا ضرري به آن برسد، عامل ضامن است.
(مسأله 2242) اگر عامل براى كارهائى كه در تجارت دخالت دارد أجير بگيرد در صورتي كه تاجر معمولا براى آن كارها أجير نمىگيرد بايد مزد أجير را از مال خود بدهد، ولى اگر أجير گرفتن براى آن كارها ميان تجار معمول بأشد مىتواند مزد أجير را از سرمايه بدهد، بلكه اگر خودش آن كارها را انجام دهد مىتواند مزد بردارد.
(مسأله 2243) مخارج مناسب شأن عامل در سفر از غذا و لباس و منزل و وسيله سفر و حمل و نقل كه در تجارت دخالت دارد، از سرمايه است و اگر بيشتر از مقدار مذكور خرج كند بايد زايد را از مال خود بپردازد، و اگر قناعت كرد و كمتر خرج نمود يا مهمان كسى گشت نمىتواند بيش از مقداري كه صرف كرده، از سرمايه بردارد.
(مسأله 2244) اگر در مضاربه سود بدست آيد مخارج مذكور در مسأله (2243) از سود كسر مىشود و تمام سرمايه به مالك مىرسد و باقيمانده سود ميان عامل و مالك طبق قرارداد مضاربه تقسيم مىشود.