(مسأله 1867) خرما بر سه قسم است " 1 " آنست كه خشكش مىكنند و حكم زكات آن گفته شد " 2 " آنست كه در حال رطب بودنش مىخورند " 3 " آنست كه نارس خلال آن را مىخورند. در قسم دوم چنانچه مقداري بأشد كه خشك آن به " 288 " من " 45 " مثقال كم برسد بنابر احتياط زكات آن واجب است، و اما قسم سوم ظاهر أين است كه زكات آن واجب نباشد.
(مسأله 1868) گندم و جو و خرما و كشمشى كه زكات آنها را داده اگر چند سال هم نزد أو بماند زكات ندارد.
(مسأله 1869) اگر گندم و جو و خرما و انگور از آب باران يا نهر آبيارى شود يا مثل زراعتهاى مصر از رطوبت زمين استفاده كند زكات آن يك دهم است و اگر با دلو و مانند آن آبيارى شود زكات آن يك بيستم است.
(مسأله 1870) اگر گندم و جو و خرما و انگور هم از آب باران آبيارى شود و هم از آب دلو و مانند آن استفاده كند، چنانچه طورى بأشد كه عرفا گويند آبيارى آن با دلو و مانند آن شده زكات آن يك بيستم است، و اگر گويند آبيارى با آب نهر و باران شده زكات آن يك دهم است، و اگر طورى است كه عرفا مىگويند به هر دو آبيارى شده زكات آن سه چهلم است.
(مسأله 1871) چنانچه در صدق عرفي شك كند و نداند كه آبيارى طورى است كه در عرف مىگويند با هر دو آبيارى شده يا أين كه مىگويند آبيارى آن مثلا با باران است اگر سه چهلم بدهد كافى است.
(مسأله 1872) اگر شك كند و نداند كه عرف مىگويند با هر دو آبيارى شده يا أين كه مىگويند با دلو ونحو آن آبيارى شده است در أين صورت دادن يك بيستم كافى است و هم چنين است حال اگر احتمال آن نيز برود كه در عرف بگويند با آب باران آبيارى شده است.
(مسأله 1873) اگر گندم و جو و خرما و انگور با آب باران و نهر آبيارى شود و به آب دلو و مانند آن محتاج نباشد ولى با آب دلو هم آبيارى شود و آب دلو به زياد شدن