پيشرفت اسلام ولى با وجود اين همه آزار و اهانت، اسلام در حال پيشرفت بود و تعداد مسلمانان رو به فزونى مى رفت و به نسبتى كه سران قريش از آن بيم داشتند و با آن نبرد مى كردند، ناتوانان و بردگان به آئين اسلام مى گرائيدند و در برابر مشركان، مى ايستادند.
دعوت عمومى و ابلاغ همگانى مرحلهء سوم دعوت پيامبر عاليقدر اسلام، دعوت عام و همگانى بود كه به صورت علنى شروع گرديد. با همه كوششها و تلاشهاى بازدارندهء مشركين، و بت پرستان مكه، پيامبر اسلام به مأموريت الهى خويش ادامه مى داد و در قرآن آمده است: " فاصدع بما تؤمر، و اعرض عن المشركين، إنا كفيناك المستهزئين ". (1) " آنچه مأموريت دارى اعلام كن و از مشركان اعراض نما، ما نيز شر استهزاء كنندگان را از تو دفع مى كنيم " را به كار مى بست. طبق اين فرمان او دعوت خود را در هر كوى و بر زن و در هر فرصت و فراغت ابراز مى داشت و مردم را به يگانگى خدا و پرستش او و اقرار به پيامبرى خويش، فرا مى خواند.
از ديگر سو، مشركان نيز آزار و تهمت خود را افزونتر كردند و مبارزه را جدى تر نمودند و تصميم گرفتند كه هر خانواده و قبيله چندان كه مى تواند در آزار افراد مسلمان زير دست خود كوتاهى نكند. بدين ترتيب وحشيانه ترين رفتار را در مورد مسلمانان پيش گرفتند، آنچنان كه قيصرهاى روم، نومسيحيان را لاى پى ديوارها مى نهادند يا به كام شير مى افكندند، بزرگان قريش نيز مسلمانان را در گرمگاه شن، به پشت روى ريگ داغ مى افكندند و بر شكم آنان مى كوفتند و پشت و پهلوى آنان را با سنگهاى تفتيده داغ مى كردند، عمار و پدر و مادر او، خباب بن ارت و بلال بن رياح حبشى از جمله نو مسلمانانى بودند كه بيش از همه آسيب ديدند، سميه مادر عمار را چندان مورد شكنجه قرار دادند كه زير شكنجه، درگذشت او نخستين زن شهيدهى اسلام مى باشد. بلال