كه ابواب اجتهاد در آن مفتوح است از گستردگى خاصى برخوردار مى باشد كه مى تواند پاسخگوى مسائل مستحدثه و نيازهاى حاد اجتماعى امروز و فردا باشد. از اينرو توجه به سيرهء آنان نه در حد توجه به بيوگرافى يك شخصيت علمى و اجتماعى است بلكه به عنوان يك وظيفه الهى و اعتقادى و مكتبى و حقوقى است.
5. درس مقاومت و پايدارى:
پيشوايان عاليقدر جهان اسلام، در راه تثبيت اصول و اجراى احكام خدا شكنجههاى پى در پى، ناملايمات و احيانا زندانهاى متوالى و گوناگون ستمگران و حكام جائر را با شديدترين صورت، تحمل كرده اند بى آنكه زبان به عجز و تمنا بگشايند يا تن به ذلت و خوارى در دهند، و زندگى آنان مى تواند درس مقاومت و آزادگى را به ما بياموزد و اعلام دارد كه انسانها در مسير حيات خويش، بايد زندگى آزاد و پر شرفى را برگزينند و تحت ذلت و زبونى قرار نگيرند و در راه آزادى از حبس، زجر، قتل، و شكنجه هراس به خود راه ندهند چون آنان نمونههاى عينى و مجسمههاى عملى اين اعتقاد و آرمان بوده اند و هستند.
6. نهضتهاى علمى و آموزشى:
پيشوايان معصوم (عليه السلام) علاوه بر منزلت معنوى و الهى، راهنمايان علم و فضيلت و روشنگران نهضت علمى و فكرى جهان اسلام در قرون و اعصار مى باشند: على (عليه السلام) مى فرمايد: " سلوني قبل ان تفقدوني واني بطرق السماء أعلم من طرق الأرض " (1) (هرچه مى خواهيد از من بپرسيد پيش از آنكه مرا از دست بدهيد كه من راههاى آسمانى را بهتر از راههاى زمينى مى دانم). در جاى ديگر مى فرمايد: " نحن شجرة النبوة، ومحط الرسالة و مختلف الملائكة، و معادن العلم و ينابيع الحكمة " ما درخت نبوت و فرودگاه رسالت، مركز رفت و آمد فرشتگان، و چشمهسارهاى حكمت هستيم (2) يا آنكه امام باقر (عليه السلام) به دو تن از معاصرين خود به نامهاى كهيل و حكم بن عتيبه، مى فرمايد: " شرقا أو غربا فلا تجدون علما صحيحا الا من عندنا أهل البيت " (عليه السلام)، اگر به مشرق برويد يا به مغرب و