بخش اول / جهان در روزگار بعثت...
در ارتباط با شناخت تاريخ بعثت، ضرورت دارد كه نگاهى گذرا به دوران مقارن ظهور پيامبر اسلام (صلى الله عليه وآله) بيافكنيم و ابعاد مختلف زندگى اجتماعى و فردى آن روز را مد نظر قرار دهيم تا با مقابلهء نور وظلمت و مقارنهء علم وجهل، پى به اهميت اين حادثهء تاريخى ببريم:
عربستان بزرگترين شبه جزيرهء دنيا، در جنوب غربى آسيا واقع است و اطرافش را آبهاى خليج فارس، خليج عمان، درياى عرب، خليج عدن و درياى سرخ فرا گرفته است و از شمال ريگزارهاى وسيع آن را پوشانده و به عراق و اردن محدود مى شود.
اين شبه جزيره كه بيش از سه ميليون كيلومتر وسعت دارد تقريبا دو برابر خاك ايران، و شش برابر خاك فرانسه، ده برابر خاك ايتاليا و هشتاد برابر خاك سوئيس (1) زمين دارد و عموما صحراست و حاشيه باريكى از زمينهاى مسكونى اطراف آن را فرا گرفته است و غالبا محصور به درياست و بدين ترتيب علاوه بر صحراهاى ريگزار و بى كران، نواحى كوهستانى معتدل و حاصلخيز و قسمتهاى ساحلى گرم و مرطوبى هم دارد. در آن روزها نوع ساكنان آن در اثر جهل و نادانى به بت پرستى و خرافات گرايش داشتند حاكميت خرافات و عقايد موهوم بيش از آنست كه به قلم آيد.
خاندان توحيد پيامبر بزرگوار اسلام در يك خاندان توحيد و يكتا پرستى متولد گرديد نه تنها آباء نزديك بلكه اجداد دور او نيز، از خاندان توحيد بوده اند و اين امر بر اساس تصريح مورخين و متكلمين اسلامى مسجل مى باشد.
مرحوم صدوق در كتاب اعتقادات مىنويسد: " اعتقاد ما دربارهء پدران پيامبر اسلام اين است كه آنان از آدم تا عبد الله، مسلم بوده اند وابوطالب نيز مسلم بوده است و چنين روايت شده است كه عبد المطلب (عليه السلام) حجت وابوطالب وصى او بوده است ". (2) = + * * * + =