مبارزه خستگى ناپذير بر ضد ظلم و ستم و فساد وجهل و طغيان بوده است. و هيچ نوع تفاوت در اصل هدف باهم نداشته اند هر چند روشها و تاكتيكها و راهها، متنوع و گوناگون بوده است. آنان هميشه بر خلاف جريانهاى طغيان ظلم و شورش ستم بوده و در جبههء امتناع فرمانروا و حاكم بوده اند.
8. ظهور مكاتب گوناگون و مبارزه با آنها:
يكى ديگر از خصوصيات و ويژگيهاى پيشوايان معصوم (عليهم السلام)، مبارزهء آنان با مكتبها و فلسفههاى نوظهور است كه در دوران زندگى آنان به ظهور مى پيوست آنان بر اساس محوريت و تمركزى كه در راه ادارهء فكرى و ارشادى جامعه داشتند با مدعيان دروغين هدايت و راهنمائى فكرى ويرانگر، مبارزه داشته اند كه در عصر آنان مكاتب الحادى زندقه، صوفيگرى و تن پرورى بوده است كه مستقيما پايه و اساس تعاليم را تهديد به نابودى مى نمود.
مسئوليت پيشوايان به عنوان راهنمايان راستين و حقيقى الهى، در مقابله با اين آفات و خطرات بسيار حساس و خطير بوده است آنان با ارائه دليلهاى متقن و راههاى روشن به مبارزه بر مىخاستند و گاهى افرادى از خود شيعيان را به عنوان رهبر و راهنما تحريك مى نمودند تا در برابر كژيها و نارسائيها قد علم نمايند. همانند مبارزه با قديمى بودن الفاظ قرآن، يا مبارزه با ظهور مكتب اعتزال واشعرى و پذيرفتن رسميت چهار فرقه فقهى و دامن زدن به پرورش اسماعيليه وفطحيه وواقفيه كه در دوران امام صادق (عليه السلام) و امام موسى بن جعفر (عليه السلام) پيش آمد يكى از دهها نمونهء بارز، اين محور مى تواند باشد. گذشته از زرتشتيان، صابئيان ونسطوريان وبراهمهء هندى و ژاپنى كه اديان عمومى و باستانى بودند.
9. ناشناخته ماندن سيماى قهرمانان اسلام:
يكى ديگر از فوائد بررسى زندگى پيشوايان معصوم (عليه السلام) مجهول و ناشناخته ماندن سيماى حقيقى آنان در ميان انبوه ابرهاى متراكم از اوهام و خيالات و تصوير واهى در ميان خود پيروان و شيعيان مى باشد.
حقيقت آنست كه ما شناخت كافى ووافى از هىچكدام از پيشوايان معصوم خود