" خزرج " كه از مهاجران اعراب يمن (قحطانى) بودند، زندگى مى كردند. همچنين سه طايفهء معروف از يهود بنامهاى " بنى قريظه "، " بنى نضير " و " بنى قينقاع " كه از مهاجران شمال شبه جزيره و عدنانى بودند، سكونت داشتند.
در ميان دو قبيلهء اوس وخزرج، جنگهاى طولانى رخ داده بود كه تا آن زمان نيز ادامه داشت و تلفات و ضايعات فراوانى به بار آورده بود، به حدى كه هر دو گروه به ستوه آمده بودند و در آرزوى صلح و زندگى آرامى به سر مى بردند. در تخاصم و منازعهء اين دو گروه، خزرجيان با يهوديان هم پيمان بودند.
در آن زمان همه ساله گروهى از اعراب يثرب براى برگزارى مراسم حج، در مكه شركت مى كردند و رسول خدا (صلى الله عليه وآله) با آنان تماس مى گرفت و همين ملاقاتها بود كه مقدمات هجرت را فراهم ساخت و تمركز نيروى متفرق اسلام را در آن شهر فراهم نمود. در سال يازدهم بعثت، پيامبر اسلام با شش نفر از قبيلهء خزرج ملاقات نمود و به افراد آنان گفت:
شما با يهود هم پيمانيد؟
گفتند: بلى.
فرمود: بنشينيد تا با شما سخنى بگويم. آنان نشستند و سخنان رسول خدا را گوش دادند. پيامبر آياتى چند تلاوت نمود. آيات قرائت شده توسط رسول خدا (صلى الله عليه وآله) تأثير عجيبى در روحيهء آنان به وجود آورد و در همان مجلس به پيامبر اسلام (صلى الله عليه وآله) ايمان آوردند. چيزى كه در گرايش آنان به اسلام كمك كرد، اين بود كه از يهوديان شنيده بودند كه پيامبرى از نژاد عرب كه مروج آئين توحيد و منقرض كنندهء حكومت بت پرستى است به اين زودى مبعوث خواهد شد لذا با خود گفتند پيش از آنكه يهود پيش دستى كنند ما او را يارى كنيم و به اين وسيله بر دشمنان پيروز آئيم گروه مزبور رو به پيامبر كرده گفتند ميان ما آتش جنگ سالها است شعله ور مى باشد اميد است كه خداوند به سبب آئين پاك تو آن را فرونشاند و ما اكنون به سوى يثرب برمىگرديم وآئين نو را عرضه مى داريم، هرگاه همگى اتفاق بر پذيرفتن آن نمودند گرامى تر از شما كسى بر ما نيست اين شش نفر