" قيل لمحمد بن على زين العابدين بن الحسين الباقر، لأنه بقر العلم، اي شقه ودخل فيه مدخلا بليغا... ". (1) " به محمد بن على زين العابدين بن حسين " باقر " گفته شد چون كه او براى علم را شكافت و از راهى رسا به آن وارد شد ".
13. گفتار سيد الأهل:
صاحب كتاب " جعفر بن محمد، الإمام الصادق (عليه السلام) ":
" محمد بن على (عليه السلام) بى درنگ به علم و زهد و فضل و برترى نمايان شد، سپس طولى نكشيد كه كمال به تمام معنى به سوى وى تغيير مسير داد به طورى كه ظاهر نشد بر كسى از فرزندان حسن و حسين (عليه السلام) از علم دين و سنن و علم قرآن و سيره و فنون ادب و بلاغت آنچه كه بر محمد بن على (عليه السلام) ظاهر شد و سپس آن حضرت علم را شكافت و به آن توسعه داد تا آنجا كه " باقر " ناميده شد و اين لقبى است كه كسى قبل از او، بدان لقب ملقب نشده بود و زير نظر پدرش در مدينه بزرگ شد در علم و زهد و بخشندگى به مقام والايى رسيد.
اما از لحاظ علم، او علم را از عبادت گرانبهاتر و ارزندهتر مى دانست و اما از نظر زهد، نظرش دربارهء دنيا همان نظر جدش على (عليه السلام) بود اما از لحاظ جود و سخاوت، با اين كه عائله سنگينى داشت و از لحاظ امكانات مالى، متوسط بود، ولى آن قدر سخاوتمند و بخشنده بود كه فقيرى را از فقر نجات مى داد و صدها و بلكه هزاران در هم احسان مى كرد و اگر مورد را خيلى مستحق مى ديد، هر چه در توان داشت، احسان مى نمود ". (2) 14. گفتار روزبهان اصفهانى:
فضل الله روزبهان اصفهانى، در شرح صلوات امام باقر (عليه السلام) مى نويسد:
" اللهم صل و سلم على الأمام الخامس، الطيب الطاهر، النور الباهر، السيف الشاهر،