جهت انفاق بر ضعفاء و مساكين اين چنين زحمت مىكشيم نه به جهت حرص بر دنيا.
گفتم: اى پسر رسول خدا! توبه مى كنم و او توبهء مرا قبول فرمود. (1) " السيف الشاهر " شمشيرى است آماده بر سر دشمنان. اشاره است به كمال علم و حجت آن حضرت، يا اشاره است به صلابت آن حضرت در امر دين، و اين كه او بر دشمنان خدا شمشير آماده و كشيده شده بود و لذا " حجاج بن يوسف " و " عبد الملك مروان " هر چند قصد آن حضرت كردند، مغلوب شدند.
" البدر الزاهر " او همانند ماه شب چهاردهم روشن است. اشاره به جمال آن حضرت است چنانچه روايت كرده اند كه روى مبارك آن حضرت، همچون ماه مى درخشيد.
" العزيز القادر "، " الغالب القاهر ". او عزيز و توانا و غالب وفائق (پيروز) بر اعداء است.
در روايت صحاح آمده كه حضرت امام محمدباقر (عليه السلام) به مجلس " حجاج " - عليه اللعنة والعذاب - رفت و حجاج در زمينههايى از آن حضرت، سؤال كرد تا آخر پرسيد كه بدترين قبائل عرب كدام قبيله اند؟ آن حضرت فرمود: قبيلهء تو كه ثقيف است و حجاج را سرزنشها كرد و ظلم و جور او را به او باز گفت و بر حجاج غالب آمد.
" حائز المزايا و... " آن حضرت جامع مزيت ها و بزرگىهاست كه اثر آن در دنيا باقى است و صاحب منقبتها و فخرهاست كه در عالم، مشهور و مذكور است. و اين اشاره به مناقب حسبى و نسبى آن حضرت است كه ذات شريفش را حاصل بوده است.
" جامع الواح العلوم... " جامع لوحهاى علوم است بى آنكه متحمل زحمت كسب علم از دفترها شود. اين اشاره است به كمال علم آن حضرت كه از جانب خدا وألله است.
" جابر بن عبد الله " (رضي الله عنه) روايت كند كه رسول خدا (صلى الله عليه وآله) به من فرمود: تو يكى از فرزندان مرا در خواهى يافت كه نام او موافق نام من باشد و او مىشكافد علم را شكافتنى و او را بدين جهت " باقر " لقب شده است و معنى " باقر " شكافنده است. ديگر آن حضرت به