الناس، اكثر من سخاء النفس والمال، مروة الصبر في حال الفاقة والحاجة و التعفف و الغناء اكثر من مروة الأعطاء، و خير المال، الثقة بالله وألياس عما في أيدى الناس ".
" ارزش بى نيازى فرد، از آنچه در اختيار مردم است بيشتر از بخشيدن جان و مال به آنان مى باشد، و ارزش جوانمردى توأم با شكيبائى در حال تنگدستى و نياز، پاكدامنى و غناى طبع در هنگام بى چيزى بيشتر است از جوانمردى به بخشش مال، بهترين دارايى و ثروت، اعتماد به خدا و چشم پوشى و قطع اميد از ثروت ديگران مى باشد ".
10. عزت نفس:
امام باقر (عليه السلام) فرمودند: " بئس العبد، عبد له رغبة يذله "، چه قدر بنده ناشايستى است، بنده اى كه داراى هوس و طمع نفسانى است كه او را به ذلت مى كشاند. (1) 11. پندى كه امام به من دادند:
محمد بن منكدر گويد: " در ساعت داغ و گرم هواى مدينه بيرون آمدم ناگاه امام باقر (عليه السلام) را كه فرد تنومندى بود ملاقات نمودم در حالى كه در آن هواى گرم، به دو غلام خود تكيه داده بود و راه مى رفت در دل خود گفتم بزرگى از بزرگان قريش در اين حال و هواى گرم در جستجوى مال دنيا بيرون آمده است؟ حتما او را موعظه خواهم نمود. به نزديكش آمدم و سلام گفتم امام (عليه السلام) با اندك حالت خشم پاسخ سلام مرا دادند در حالى كه عرق از بدنش سرازير بود.
گفتم: خداوند صلاح كار را پيش آورد، بزرگى از بزرگان قريش در اين ساعت گرم و در اين وضعيت وجودى در جستجوى دنيا بيرون آمده است؟ اگر احيانا مرگ در چنين حالى به سراغ آيد چگونه پاسخگو خواهى بود؟
امام (عليه السلام) دست از غلامان بركشيد تكيه به ديدار نمود و فرمودند: اگر مرگ در چنين حالى به سراغ من بيايد مرا در انجام طاعتى از طاعات الهى خواهد يافت مرا كه در مقام حفظ آبروى خود از تو و از ديگر مردم هستم، من وقتى از مرگ مى ترسيدم هنگامى به