كمتر بگيرد. (چهارم) آن كه كسى كه با او معامله كرده، اگر پشيمان شود و از او تقاضا كند كه معامله را به هم بزند، براى به هم زدن معامله حاضر شود.
معاملات مكروه (مسأله 2062) عمده معاملات از اين قرار است (اول) ملك فروشى مگر اين كه ملك ديگرى با پول آن بخرد. (دوم) قصابى. (سوم) كفن فروشى. (چهارم) معامله با مردمان پست. (پنجم) معامله بين اذان صبح و اول آفتاب. (ششم) آن كه كار خود را خريد و فروش گندم و جو و مانند اينها قرار دهد. (هفتم) آن كه براى خريد جنسى كه ديگرى مىخواهد بخرد داخل معامله او شود.
معاملات حرام (مسأله 2063) معاملات حرام شش است: (اول) خريد و فروش عين نجس مثل مشروبات مسكر، و سگ غير شكارى، و مردار، و خوك و در غير اينها در صورتى كه بشود از آن استفاده حلال نمود مثلا غائط را كود نمايند خريد و فروش جائز است اگر چه احتياط در ترك است.
(دوم) خريد و فروش مال غصبى.
(سوم) بنابر احتياط خريد و فروش چيزى كه نزد مردم مال نيست مثل حيوانات درنده. (چهارم) معامله چيزى كه منافع معمولى آن فقط كار حرام باشد، مانند اسباب قمار. (پنجم) معاملهاى كه در آن ربا باشد. (ششم) فروش جنسى كه با چيز ديگر مخلوط است، در صورتى كه آن چيز معلوم نباشد و فروشنده هم به خريدار نگويد، مثل فروختن روغنى كه آن را با پيه مخلوط كرده است، و اين عمل را غش مىگويند. پيغمبر اكرم (ص) فرمود: از ما نيست كسى كه در معامله با مسلمانان غش كند يا به آنان ضرر بزند يا تقلب و حيله نمايد و هر كه با برادر مسلمان خود غش كند، خداوند بركت روزى او را مىبرد و راه معاش او را مىبندد و او را به خودش واگذار مىكند.