مطهرات (مسأله 149) دوازده چيز نجاست را پاك مىكند، و آنها را مطهرات گويند: ((اول)) آب، ((دوم)) زمين، ((سوم)) آفتاب، ((چهارم)) استحاله، ((پنجم)) انقلاب، ((ششم)) انتقال، ((هفتم)) اسلام، ((هشتم)) تبعيت، ((نهم)) بر طرف شدن عين نجاست، ((دهم)) استبراء حيوان نجاستخوار، ((يازدهم غائب شدن مسلمان ((دوازدهم)) خارج شدن خون متعارف از ذبيحه، و احكام اينها بطور تفصيل در مسائل آينده گفته مىشود.
1 - آب (مسأله 150) آب با چهار شرط چيز نجس را پاك مىكند:
((اول)) آن كه مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و عرق بيد چيز نجس را پاك نمىكند.
((دوم)) آن كه پاك باشد.
((سوم)) آن كه وقتى چيز نجس را مىشويند آب مضاف نشود، و در شستنى كه بعد از آن شستن ديگر لازم نيست بايد بو يا رنگ يا مزه نجاست هم نگيرد، و در غير آن شستن تغيير ضرر ندارد، مثلا چيزى را به آب كر يا قليل بشويد، و دو دفعه شستن در او لازم باشد، در دفعه اول اگر چه تغيير كند، و در دفعه دوم به آبى تطهير كند كه تغيير نكند پاك مىشود.
((چهارم)) آن كه بعد از آب كشيدن چيز نجس عين نجاست در آن نباشد. و پاك شدن چيز نجس به آب قليل يعنى آب كمتر از كر شرط هاى ديگرى هم دارد كه بعدا گفته مىشود.
(مسأله 151) ظرف نجس را با آب قليل بايد سه مرتبه شست، و در كر و جارى يك مرتبه كافى است، ولى ظرفى را كه سگ از آن آب يا چيز روان ديگر خورده بايد اول با خاك با ريختن مقدارى آب پاك خاك مالى كرد، و بنابر احتياط خاك بايد پاك باشد. سپس آب بريزند كه خاك او زائل شود و بعد يك مرتبه در كر يا جارى يا دو مرتبه با آب قليل شست. و همچنين ظرفى را كه سگ