1 - زمين ظلمت 2 - جسمى تاريك تر از آن و آن عبارت از دود است. 3 - جسمى از آن تاريك تر و آن عبارت از سموم و زهرها است. و پيوسته از ظلمت شياطين و عفريتها زاييده مىشوند نه مانند تولد از راه ازدواج و نكاح بلكه مانند تولد حشرات از كثافات و عفونتها و پادشاه اين عالم روح اوست و روح جهان ظلمت، جامع بديها و تاريكىها و امور نكوهيده است.
در امتزاج و خلاص نيز عقايد مختلفى دارند.
بعضى گويند نور و ظلمت بخبط و اتفاق با يكديگر آميختند نه با قصد و اختيار.
بعضى گويند امتزاج به قصد و اختيار حاصل شده به اين بيان كه بدنهاى نور و ظلت از روحهاى خود بوسيله بعضى از مشاغل منصرف شدند و روحهاى آنها ديدند كه ابدان با نور آميزش نمودند ارواح متوجه ابدان شدند كه آنها را به شرور و بديها وا دارند چون سلطان نور اين منظره را مشاهده كرد فرشتهيى از فرشتگان خود را با پنج جزء از اجناس پنج گانه متوجه صحنه ابدان نمود، بالنتيجه پنج جزء از اجناس نور با پنج جزء از اجناس ظلمت آميختند بدين ترتيب: نسيم با دود آميخته شد، حيات و آسايش از ناحيه نسيم و هلاكت و آفات از ناحيه دود مىباشد. حريق با آتش - تاريكى با روشنايى - زهرها با باد - ضباب با آب آميخته گرديدند. پس هر چه در عالم از خير و بركت و منفعت مشاهده مىكنيد از ناحيه اجناس نور و هر چه از زبان و شر و فساد ملاحظه مىكنيد از ناحيه اجناس ظلمت مىباشد. و حركت آفتاب و ستارگان براى تصفيه اجزاء نور از اجزاء ظلمت است.
" ابن ابى الحديد " كيفيت امتزاج را به اين شرح بيان كرده است: " قبل از خلفت عالم بين نور وظلمت فاصله بود بعضى از اجزاء نور وارد اين فاصله شد كه به ظلمت نگاه كند با توجه آن جزء از نور فضاى ظلمانى ظلمت روشن شد. سپس اجزاء بسيارى از نور متوجه جهان ظلمت شدند. ظلمت سپاه خود را به دفع اتباع نور و استخلاص اجزاء خود مأمور كرد، جنگ بين دو سپاه در گرفت و مدتى اين جنگ طول كشيد، در نيتجه بسيارى از اجزاء نور با بسيارى از اجزاء ظلمت در آميختند