خداوند متعال روزى دهنده و آگاه به حال بندگان و روزى خواران خويش، مى باشد ".
اين خطبه شريفه كه امروز مورد استناد عاقدين، و مورد بهره بردارى در مجالس عقد مسلمين قرار گرفته است يكى از بهره گيريهاى قرآنى و تفسيرى امام (عليه السلام) از آيات نورانى الهى مى باشد. استناد به قرآن مجيد به عنوان سرلوحهء عملى مسلمين، بهترين روش عملى و تفسيرى از كلام الله مجيد مى باشد.
3. در گفتگو با يحيى بن اكثم در گفتگوى مفصلى كه امام (عليه السلام) با يحيى بن اكثم قاضى عالى مرتبه دربار مأمون و معتصم انجام داده است، استنادها و تفسيرهاى ارزشمندى نهفته است كه برخى از آنها در بخشهاى مختلف، گذشت ولى مواردى هم وجود دارد كه مى توان در بخش تفسيرهاى امام (عليه السلام) مورد استفاده قرار داد.
فيض كاشانى در كتاب " معادن الحكمة " از احتجاج طبرسى، گفتگوى امام (عليه السلام) را با يحيى بن اكثم در مجلس عقدى كه مأمون ترتيب داده بود، آورده است كه به قسمتهاى ناگفته ى آن اشاره مى گردد:
يحيى گفت: روايت شده است كه يكى از اصحاب، چراغ اهل بهشت است؟
امام (عليه السلام) در پاسخ فرمودند: اين سخن باطل است، چون در بهشت با وجود فرشتگان مقرب الهى و با وجود آدم و خاتم و تمام انبياء ومرسلين از نور وجود آنان، بهره گيرى نمى شود تا چه رسد به آن صحابى كه شما اشاره داشتيد. يحيى پرسيد:
روايت شده است كه پيامبر خدا فرموده باشد، اگر من به پيامبرى مبعوث نمى گشتم فلان صحابى، مبعوث مى گشت. امام جواد (عليه السلام) فرمودند كتاب خدا " قرآن مجيد " صادق تر و راستگوتر از اين حديث مى باشد، جائى كه خداوند متعال در مورد بعثت انبياء مى فرمايد:
" واذ أخذنا من النبيين ميثاقهم ومنك و من نوح وابراهيم " (1).