چهارده نور پاك (فارسي) - دكتر عقيقى بخشايشي - ج ١١ - الصفحة ١٤٧٠
نيمه شب، همين زن براى آن مرد، حلال بود اما به وقت نماز صبح، آن نگاه حرام شد و در سپيدهء دم اين حرمت، شكست و زن بر آن مرد حلال شد.
حال بفرماييد، تصوير فرضى اين مسألة چگونه است، اين زن و مرد در چه شرايطى از نظر شرعى حلال و تحت چه ضوابطى بر همديگر حرام مى گردند؟ " قاضى القضات دربار خليفه، در همان آغاز كار به عجز خود اعتراف كرد، و بى درنگ اظهار داشت: " نمى دانم و به جواب راهى نمىيابم. پس از اندكى تأمل و مكث از پيشواى نهم خواهش كرد كه اين مسألة را خود تشريح فرمايند ".
پاسخ سوالات امام (عليه السلام) فرمودند: " ساده است، اين زن، كنيز كسى بود، مردى در آغاز روز نگاهش كرد طبعا اين نگاه حرام بود. وقتى آفتاب به موقع چاشت رسيد، اين مرد، كنيز را از مالكش خريد در اين وقت، نگاه او بر كنيزش حلال بود. به هنگام ظهر، كنيز را آزاد ساخت، نگاهش از نو بر او حرام گرديد. اما هنگام نماز عصر، كنيز آزاد شده را به عقد خود درآورد حالا زنش بود و نگاهش بر او حلال بود. به وقت نماز مغرب، اين مرد زن خود را " ظهار " (1) كرد و بر او حرام گرديد. به هنگام نماز عشا، كفارهء ظهار را پرداخت و زن بر او حلال شد، ولى نيمه شب او را طلاق داد و براى چهارمين بار، بر او حرام گرديد. سپيده دم فردا از طلاق خود، پشيمان گرديد و به زن رجوع كرد، و زن مجددا بر او حلال گرديد ".

١. ظهار: نوعى قهر كردن شوهر از زن است كه با اين لفظ به او اعلام ناآشتى مىكند " تو بر من مانند پشت مادر من هستى " يا تو به جاى خواهر من هستى يعنى به تو به چشم مادر و خواهرى نگاه مىكنم در صورتى كه اين گفتار در حضور دو شاهد عادل باشد و حائز شرايطى باشد كه در فقه بحث شده است زن حرام مىشود: " از شرائطى كه در ظهار گفته شده است اين است كه علاوه بر مكلف و مختار و صاحب تصميم جدى بودن مرد، زن در طهرى كه نزديكى صورت نگرفته باشد واقع گردد و شرائط طلاق در او جمع باشد و قصد آزار و لجاجت در ميان نباشد. با ظهار زن بر مرد حرام مىگردد مگر آنكه كفاره بپردازد. كفاره ظهار آزادى يك برده است. براى تفصيل بيشتر به كتابهاى تبصرة المتعلمين ج 2، ص 58، كتاب " شرح لمعه " و كتاب " اسلام و آراء و عقائد بشرى " مراجعه گردد.
(١٤٧٠)
مفاتيح البحث: الشهادة (1)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 1465 1466 1467 1468 1469 1470 1471 1472 1473 1474 1475 ... » »»
الفهرست