كرد كه: 10 سال آن را در بقيه حكومت منصور بود.
10 سال ديگر را در عهد مهدى فرزند منصور گذراند. يك سال را هم در دوران فرزند ديگر منصور به نام " هادى " سپرى ساخت. و 14 سال باقى در حكومت هارون برادر منصور دوانيقى گذراند. اكنون شمه اى از خصوصيات وويژگى هاى دوران هر كدام از آنان، ترسيم مى گردد تا موقعيت امام در روبه رويى با قضايا ومشكلات آن روزها، بيشتر روشن گردد و قسمتى از مجاهدات وتلاش هاى پى گير امام در آن دوران هاى سياه واختناق بار، بازگو مى گردد:
مهدى عباسى محمد فرزند منصور در سال فوت پدر، به حكومت رسيد ومدت حكومت او ده سال و يكماه وپانزده روز بود ودر 42 سالگى مرد وهارون الرشيد بر او نماز گزارد. (1) پس از جنايات وظلمها وشدت عمل منصور، جهان اسلام با سرور وشادى با خلافت مهدى روبرو گرديد چون تا حدودى ملايم تر وپرعاطفه تر از پدرش منصور بود او دستور عمومى صادر نمود كه تمام زندانيان، مورد عفو قرار گيرند واموالى را كه از ديگران توقيف گرديده بود به صاحبان خود برگردانده شود واموال ودارائى كه از امام صادق (عليه السلام) كه در زمان منصور ضبط شده بود به امام موسى بن جعفر (عليه السلام) برگشت داده شود چون او از پدر، اموال فراوانى را به ارث برده بود كه نيازى به اين دارائى هاى ناچيز، نداشت ولى كينه و عداوت با علويان را همانند پدر در سينه محفوظ مى داشت.
آن سختگيرى وشدت عمل را با پيروان ودوست داران على (عليه السلام) همچنان ادامه مى داد همچنانكه عياشى ولهو ولعب را با همان روش خلفا ادامه مى داد به حدى كه پسرش ابراهيم ودخترش عليه را سرآمد نوازندگان بغداد تربيت نمود او در مراسم عروسى هارون با زبيده پنجاه هزار درهم از اموال مسلمانان را خرج عروسى پسر خود نمود كه يكى از ولخرجى هاى معروف تاريخ گرديد. يكى از مورخين در اين باره مى نويسد: