احكام دين، منوط به آگاهى و علم به فروع آن مى باشد از اين رو گفته اند يك ركعت نمازى كه فرد آگاه و عالم به مسائل دين مى گزارد اجر و پاداشش به ميزان هفتاد سال عبادت عابد جاهل است و ميزان پاداش و اجر هر كسى در حدود معرفت و عقل و شعور او است از اين رو امام هم مى فرمايد: " دين شناسى و آشنائى با مسائل آن، كليد بينش، و وسيله ى ارتقاء به مقامات عالى انسانى است ".
9. اعتدال در امر دين و دنيا ميانه روى و اعتدال در امر دين و دنيا مطلوب تمام عقلاء و رهبران آسمانى و انديشمندان جهانى است و امام هفتم (عليه السلام) در اين باره مى فرمايد: " از ما نيست و به ما بستگى روحانى ندارد آن كس كه دنياى خود را براى دينش، يا دين خود را براى دنيايش ترك گويد ". (1) شرح كوتاه:
اسلام آئين اعتدال و ميانهروى است و ميان دين و دنيا تا حدودى كه به هم مربوط مى شود فرق قائل نشده است و هر دو را براى پيمودن راه تكامل لازم و ضرورى دانسته است. مبانيت و اختلاف از آنجا ناشى مى گردد كه افرادى در يكى از اين دو امر، متلازم و مربوط به هم راه افراط را در پيش گيرند.
يكى غرق در ماديات و لذات دنيوى گردد و از آخرت و معنويت غافل ماند و آن ديگرى در رهبانيت و عبادت افراط ورزد به اين اميد كه دين تنها نماز و عبادت است و از مسائل ضرورى و احتجاجات طبيعى غفلت نمايد بنا به منطق امام، هر دو راه خطا پيموده اند.
10. آموزش دوران جوانى امام هفتم (عليه السلام) در شرائط سنى دانشجو و محصل مى فرمايد: " آموختههاى دوران جوانى، همانند نقشى است كه بر سنك حكاكى شده باشد مستقر و پايدار خواهد ماند ". (2) شرح كوتاه:
رشد عقل در عموم افراد بشر دو مرحله دارد يكى رشد طبيعى و ديگرى رشد اكتسابى.