(مسأله 2071): مشروبات مسكر معامله آنها حرام و باطل است.
(مسأله 2072): فروختن مال غصبى باطل است، و فروشنده بايد پولى را كه از خريدار گرفته به او برگرداند.
(مسأله 2073): اگر خريدار جدا قاصد معامله است ولى قصدش اين باشد كه پول جنسى را كه مىخرد ندهد اين قصد به صحت معامله ضرر ندارد، و لازم است پول آن را به فروشنده بدهد.
(مسأله 2074): اگر خريدار بخواهد پول جنسى را كه بذمه خريده، بعدا از مال حرام بدهد، معامله صحيح است. ولى بايد مقدارى را كه بدهكار است از مال حلال بدهد تا اين كه ذمهاش برئ گردد.
(مسأله 2075): خريد و فروش آلات لهو حرام مثل تار و ساز جائز نيست و بنابر احتياط سازهاى كوچك كه بازيچه بچهها است نيز آن حكم را دارد، و اما آلات مشتركه مثل راديو و ضبط صوت در صورتى كه به قصد استعمال در حرام نباشد خريد و فروش آن مانعى ندارد.
(مسأله 2076): اگر چيزى را كه مىشود استفاده حلال از آن ببرند به قصد اين بفروشد كه آن را در حرام مصرف كنند، مثلا انگور را به اين قصد بفروشد كه از آن شراب تهيه نمايند، معامله آن حرام، بلكه بنابر احتياط باطل است. ولى اگر به اين قصد نفروشد و فقط بداند كه مشترى از انگور شراب تهيه خواهد كرد ظاهر اين است كه معامله اشكال ندارد.
(مسأله 2077): ساختن مجسمه جاندار مطلقا بنابر احتياط حرام است ولى خريد و فروش آن مانعى ندارد اگر چه احوط ترك است و اما نقاشى جاندار بنابر اقوى جائز است.
(مسأله 2078): خريدن چيزى كه از قمار، يا دزدى، يا از معامله باطل تهيه شده حرام است، و اگر كسى آن را بخرد، و از فروشنده بگيرد، بايد به صاحب