شده را بجا آورده يا نه، چنانچه وقت نماز نگذشته، بايد سجده را قضا نمايد بلكه اگر وقت نماز هم گذشته، بايد بنابر احتياط واجب بايد آن را قضا كند.
كم و زياد كردن اجزاء و شرائط نماز (مسأله 1272): هر گاه چيزى از واجبات نماز را عمدا كم يا زياد كند اگر چه يك حرف آن باشد، نماز باطل است.
(مسأله 1273): اگر بواسطه ندانستن مسأله، چيزى از واجبات ركنى نماز را كم كند، نماز باطل است، و اما كم كردن واجب غير ركنى يا زياد كردن ركن از جاهل قاصر يا كسى كه معتمد به حجت است، نماز را باطل نمىكند، و چنانچه بواسطه ندانستن مسأله - هر چند از روى تقصير - حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را آهسته بخواند، يا حمد و سوره نماز ظهر و عصر را بلند بخواند، يا در مسافرت نماز ظهر و عصر و عشا را چهار ركعتى بخواند، نمازش صحيح است.
(مسأله 1274): اگر در بين نماز بفهمد وضو يا غسلش باطل بوده، يا بدون وضو يا غسل مشغول نماز شده، بايد نماز را به هم بزند، و دوباره با وضو يا غسل بخواند، و اگر بعد از نماز بفهمد، بايد دوباره نماز را با وضو يا غسل بجا آورد و اگر وقت گذشته قضا نمايد.
(مسأله 1275): اگر بعد از رسيدن به ركوع يادش بيايد كه دو سجده از ركعت پيش فراموش كرده، نمازش بنابر احتياط باطل است، و اگر پيش از رسيدن به ركوع يادش بيايد، بايد برگردد، و دو سجده را بجا آورد، و برخيزد و حمد و سوره يا تسبيحات را بخواند و نماز را تمام كند، و بعد از نماز بنابر احتياط مستحب براى ايستادن بى جا دو سجده سهو بنمايد.