آن نشانهاى بيمارى بود كه خواهد بود و تدبير پروردن اطفال و تدبير پيران و مسافران جمله اندرين كتاب باشد كتاب چهارم اندر استخراج مرض يعنى اندر شناختن هر بيمارى كه كدام بيماريست و شناختن نضج و بحران و شناختن حال بيماران كه چگونه خواهد بود از نيك و بد و اين را اطمينان تقدمة المرفه گويند.
كتاب پنجم اندر ياد كردن تب و اسباب و علامات و انواع آن و احوال و علاج آن.
كتاب ششم اندر علاج بيماريها از فرق تا بقدم.
كتاب هفتم اندر علاج آماسها و ريشها و تدبير شكافتن و داغ كردن و علاج اندامى كه تباه شود و تدبير شكستكى و آزردگى.
كتاب هشتم اندر پاكيزگى و آرايش ظاهرى.
كتاب نهم اندر زهرها و پازهرها.
كتاب دهم در تعبهاى چند كه در آنجا ظاهر شود.
تمام شد فهرست كتاب هر كدام از اين كتابها شامل چندين گفتار و هر گفتار شامل چندين باب است غير از كتاب ذخيره خوارزمشاهى سيد اسمعيل را سه كتاب ديگر نيز بپارسى است كه عبارتند از " خف علائى يا خفى علائى " و " اغراض الطبيه ومباحث العلائيه " و " يادگار " كه همه بپارسى مىباشند و همه آنها نمونه تجدد مؤلفات طبى اسلامى است كه بپارسى توسط پزشك نامى ايران شروع گرديده است.
گر چه مطلب بالا و شرح كتب تأليفى سيد اسماعيل كمى طولانى گرديد ولى از نظر آنكه ريشه و سابقه تأليف كتب طبى فارسى را در جهان پزشكى ايران بدانيم شرح بالا ضرورى به نظر مىرسيد.
نكته ديگر كه دانستن آن براى شناسائى كتاب " تحفه حكيم مؤمن " بسيار لازم است آنكه كتب طبى چه فارسى و چه عربى عموما جامع مىباشند بدين معنى كه جميع شعب علم طب در آنها به رشته تحرير در آمده است مانند قانون شيخ كه شامل پنج كتاب بدين ترتيب:
1 كليات كه شامل چهار فن است.
2 ادويه مفرده كه شامل دو جمله است.
3 امراض اعضاء بدن انسان از سر تا قدم كه شامل بيست و دو فن است.
4 امراض جزئيه كه مختص به عضوى نيست و زينت كه شامل هفت فن است.
5 ادويه مركبه (اقرا باذين) كه شامل مقالات و دو جمله است.
يا آنكه كامل الصناعة الطبية الملكى تأليف على بن عباس مجوسى اهوازى ارجانى شامل دو كتاب است اولى نظرى دومى عملى.
منتهى آنكه بعضى از مؤلفين و مصنفين كتب طبى تاليفاتى درباره قرابادين (يا اقرابادين يا اقراباذين كه همان Therapeutque فرانسه كه به علم الادويه مىتوان آن را ترجمه نمود) دارند و اين شعبه از علم طب كه ثمره دانش پزشكى چه نظرى و چه عملى است اصولا محل و مكان مخصوص در علم طب دارد مضافا برانكه در قديم بسيار بسيار معتبر بوده است.
بارى سيد اسمعيل طبيب بزرگ ايرانى تجديد وتجدد تاليف كتب طبى را در تمدن اسلامى به راه انداخت و پس از وى بايد گفت ديگران تقريبا از روى نسخه وى دنباله اين تجدد را گرفته و كتب و رسائل مختلفه بر همان روش تأليف كرده است.