پرسشى شود، كه آن را نداند، و داناتر از او، نديده ام، مأمون با پرسش از هر چيزى، آن حضرت را مى آزمود، و امام (عليه السلام) او را پاسخ مى فرمود، در حالى كه تمامى پاسخهاى آن حضرت، مأخوذ از قرآن و مستند به آن بود ". (1) حاكم در تاريخ نيشابور مى نويسد " امام رضا (عليه السلام) در مسجد پيامبر خدا (صلى الله عليه وآله) مى نشست و فتوا مى داد، در حالى كه او بيست و چند ساله بود ".
در سنن ابن ماجه و همچنين در تهذيب الكمال آمده است كه: او سرور بنى هاشم بود و مأمون او را بسيار بزرگ مى داشت و احترام مى كرد. جانشينى خود را به او سپرد، و پيمان ولايت عهدى با او بست.
از ابو صلت هروى نقل شده است كه گويد: " من از على بن موسى الرضا (عليه السلام) دانشمندتر و عالمتر نديده ام، و هيچ عالمى او را ديدار نكرد، مگر اين كه همين موضوع را همانند من شهادت داد، مأمون گروهى از دانشمندان اديان مختلف، وفقها و متكلمان اسلام را در جلسات متعدد گرد آورد، همگى مغلوب علوم سرشار آن حضرت شدند، و به فضل و برترى او اقرار و به ناتوانى خود اعتراف كردند ". (2) از مأمون در داستان ولايتعهدى امام (عليه السلام) نقل شده است كه گويد: " من كسى را در روى زمين، دانشمندتر از اين مرد نمى دانم ". (3) فضيلت زيارت امام رضا (عليه السلام) شيعيان فراموش نمى كنند كه أمير المؤمنين مانند پيامبر اسلام پيروانش را به زيارت فرزندش تشويق و ترغيب مى فرمود در يكى از گفتارش فرمود:
مردى از فرزندانم در خاك خراسان به زهر ستم شهيد خواهد شد، او همنام من است و پدرش همنام موسى بن عمران است، هر كس او را در غربت زيارت كند، پروردگار متعال