چه كلامى مى تواند بر زبان و قلم آورد؟
مادر فاطمهء زهرا وصف پدر بزرگوار بانوى بزرگوار اسلام را، از كلام نورانى الهى برخوانديم و اينك جاى آن است كه از مادر آن حضرت نيز، سخن گوئيم.
در باره ء مادر گران مايهء فاطمهء زهرا، آن زن پاكدامنى كه نور چشم پيامبر و گل باغ امامت، در دامن پاكش تربيت يافته است، لحظاتى مكث مى كنيم و تا حدودى كه از عهده برآئيم و در عين حال از مسير بحث فراتر نرويم، دامنهء سخن را گسترش مى دهيم.
چون بحثى است كه از توانش بر مىآئيم و جنبه لاهوتى ندارد هنگام سخن گفتن از هر شخصيتى و حتى از هر شخص عادى ديگر، شايسته است كه در باره ء مادرش نيز سخن گوئيم و نقش تربيتى مادرش را نيز بازشناسى كنيم. و اكنون هم كه سخن از بانوى بزرگوار اسلام در ميان است، از اين بازشناسى مادر، و بازگويى نقش سازنده ء او غافل نبايد ماند.
اساسا نقش مادر، در تربيت كودك نقشى است حساس و فوق العاده است، چون تأثير آن براى هميشه در روح شفاف و دل آئينه سان كودك باقى مى ماند. به ويژه آن كه آن كودك " دختر " بوده باشد كه به طور طبيعى و غريزى مادر را نمونه و الگوى زندگى خويش قرار مى دهد.
امروزه علم ثابت كرده است كه " دختر " همواره بيشترين صفات و بالاترين درصد ويژگيهاى روحى و تربيتى خود را از " مادر " كسب مى كند، و به سخن ديگر، صفات موروثى و اكتسابى هر دخترى، بيش از آنكه از پدر دريافت شده باشد، از طريق مادر به او منتقل مى گردد. به ويژه آنكه آن كودك در كانون خانوادگى گرم و پر صفا و سرشار از مهر و وفا تربيت شده و بار آمده باشد.
علم امروز ثابت مى كند كه مادران در تكوين شخصيت كودك سهمى سازنده و نقشى ارزنده دارند. اخلاق، رفتار، افكار، منشها، ديدگاهها، روابط با ديگران، نحوه ء تفكر در مسائل گوناگون، آراء و عقايد، و طرز بيان اين آراء و نظريات، چگونگى سخن گفتن و بيان مطلب، و شكل برخوردهاى مادر با ديگران، در روحيهء كودك اثرى مستقيم و ماندگار و انكار ناپذير دارد.
آنچه در باره ء مادر و اهميت نقش او در زندگى كودك بيان كرديم، بى ترديد در باره ء