اكنون باتوجه به وجود چنين زمينه اى در اسلام، و در پى اين مقدمه، به سراغ نام ها والقاب فاطمه (عليه السلام) بانوى قهرمان و نمونه و الگوى زن در اسلام مى رويم، تا ببينيم اين مسأله در مورد فرزند محبوب و عزيز پيامبر (صلى الله عليه وآله) چه صورتى داشته است؟
در همان نخستين گام، با كمال خرسندى مشاهده مى شود كه نه تنها تمامى اين دقت ها و ريزه كاريها در نام او رعايت شده و انتخاب اين نام مقدس بطور سرسرى و بى مطالعه انجام نگرفته است، بلكه هر كدام از اسامى والقاب آن بانوى بزرگ، علاوه بر معانى زيبا و پسنديده، داراى نكته اى آموزنده و هدفى ارزنده هم بوده است. اين دقت ها و ريزه كاريها، از مضمون روايات و احاديثى كه در تفسير و توضيح اسامى آن بانوى قهرمان آمده، روشن و آشكار است.
در اينجا نخست بايد توجه داشت كه لقب و كنيه در ادبيات عرب نقش خاصى دارد.
زيرا در واقع، وسيله يا عاملى است كه توصيف و تشخيص خصوصيات اخلاقى و روحى هر فردى را نشان مى دهد و براى پى بردن به اين نكات راجع به افراد گوناگون، در ادبيات عرب، يكى از بهترين راهها، همانا رجوع به لقب و كنيه آنها واستفاده از نكته و نكات نهفته در كنيه ها والقاب است. از همين رو است كه لقب و كنيه در اجتماع، ادبيات و تاريخ عرب با اهميت فراوان و خاصى تلقى گرديده است.
نكتهء ديگرى كه در اين مورد قابل دقت و تعمق است، اين كه در آن روزها، مسألهء لقب و كنيه و نام افراد، از اهميت و موقعيت و حساسيت خاصى برخوردار بوده است كه شايد در ديگر مجامع و اجتماعات آن زمان، نظير آن ديده نمى شده است.
باتوجه به نكات مزبور، تعمق در نام " فاطمه " و ساير نامها و القابش، ما را با ابعاد مختلف شخصيت زهراى اطهر (عليه السلام) آشنا مى سازد كه جا دارد پيرامون آن دقايقى را به تأمل و دقت بگذرانيم و با يك بررسى كوتاه، به بازنگرى و بازشناسى اسامى و كنيه ها والقاب آن بزرگ بانوى اسلام بپردازيم. زيرا چنان كه گفته شد، از همين زاويه نيز مى توانيم با بخش مهمى از ويژگيها و صفات و خصوصيات روحى آن حضرت آشنا شويم.
امام صادق (عليه السلام) اسامى مقدس مادر مطهرش را فاطمه، صديقه، مباركه، طاهره، زكيه، راضيه، مرضيه، محدثه و زهرا تعيين فرموده است و بيان آن حضرت، به عنوان سندى