شيوه اى جديد و بى سابقه بيان مىكرد و در اثبات خداوند جهان و صفات جمال و جلال او استدلالهاى نوين به كار مىبرد. به ديگر سخن، هشام از لحاظ استدلال و منطق روشى تازه برگزيده بود. در مناظره و مجادله و بحث آزاد بى نظير بود. دانشمندان و متخصصان اين فن او را به استادى قبول داشتند و از مناظره با او بيمناك بودند.
يحيى بن خالد برمكى وزير هارون الرشيد مجالس بحث آزاد و مناظره در مسائل كلامى تشكيل مىداد كه رياست آن را هشام بر عهده داشت. گاهى اتفاق مىافتاد دانشمندى بنام، كه هشام را نديده بود در مناظره اى شكست مىخورد و از شكست خود حدس مىزد كه طرف مناظره او هشام بن الحكم است.
كتاب حاضر، تا آنجا كه ما اطلاع داريم، جامع ترين وكامل ترين كتاب و نوشته درباره هشام بن الحكم است. كتاب شامل سه بخش است:
بخش اول درباره زندگانى و شخصيت هشام بن الحكم است. در اين بخش علاوه بر سر گذشت هشام، از منطق و عقايد او درباره مسائل مختلف كلامى و فلسفى بحث شده است. و نيز در همين بخش، دفاعى مستدل و رسا از هشام به عمل آمده و طى آن به انتقادات و اتهامات وارد بر او پاسخ داده شده است.
بخش دوم كتاب مربوط به مناظرات هشام بن الحكم است كه بخشى بسيار جالب و آموزنده است. در اين بخش 8 مناظره با اشخاص مختلف در مسائل كلامى آمده كه شيوه استدلال او را در مناظره و بحث آزاد با ملحدان و منافقان به خوبى نشان مىدهد.
بخش سوم شامل رواياتى است كه هشام بن الحكم از امام نقل كرده است كه بيشتر آنها مربوط به اصول عقايد است. اين بخش تقريبا نيمى از كتاب را تشكيل مىدهد.
كتاب داراى زير نويس هاى فراوان و سودمندى است كه بيشتر مربوط به ترجمه و شرح حال بزرگان اسلام است كه نام آنان در متن كتاب آمده است.
فهرست هاى متعدد تحليلى و الفبائى، دسترسى به مطالب كتاب را آسان كرده است.
كتاب هشام بن الحكم تنها يك شرح حال (بيوگرافى) نيست بلكه يك كتاب علمى كلامى است كه اصول عقايد شيعه را با منطق و استدلالى جالب كه همان منطق وحى و معصومين است اثبات مىكند و حتى در رد فلسفه ماديت دلايلى نيرومند در آن مىتوان يافت.
كتاب كه به زبانى نسبتا ساده نوشته شده است هم دانشمندان فلسفه و