مقاومت و متحمل عمرى زندان و شكنجه و ايذاء در راه آئين و مذهب حق و حقيقت، نسبت به مادرش زهرا (عليه السلام) علاقه اى پرشور و عاشقانه، و ارادتى شديد و خالصانه داشت.
امام معصوم (عليه السلام) همواره از مادر محبوبش، و فداكاريها و مبارزات و ايثارگريها و مظلوميت او ياد مى كرد، و به ويژه مسألهء فدك - كه در مورد آن يكى از سياه ترين صفحات تاريخ صدر اسلام توسط غاصبين حقوق اهل بيت به وجود آمد - هميشه مورد نظر و طرف توجه امام بود، كه با يادآورى و تشريح و تحليل ابعاد آن، حقايق مسلمى را در باره ء حقانيت خاندان رسالت فاش و بيان مى فرمود.
داستانى كه ذيلا نقل مى شود، گوشه اى از علاقهء شديد و ارتباط قلبى و معنوى امام را با مادر محبوبش نشان مى دهد، و همچنين آشكار مى سازد كه حقوق پايمال شده ء زهراى اطهر (عليه السلام) همواره مورد نظر و توجه فرزندان گرامى اش قرار داشته، و آن بزرگواران پيوسته در صدد باز پس گرفتن استيفاء حقوق مادر محبوب خويش بوده اند.
مقدمة بايد بگوئيم كه: مهدى عباسى خليفهء جائر و ظالم زمان امامت موسى بن جعفر (عليه السلام) در اوايل حكومت غاصبانهء خويش، برخورد شديدى با امام معصوم (عليه السلام) نداشت.
تنها يك بار در مدينه ملاقاتى با امام داشت كه طى آن، از محضر امام در مورد تحريم خمر و مسكرات كه معمولا در دربار خلفاى عباسى مصرف مى شد - سؤالى مطرح ساخت. در آن ديدار، خليفهء نابكار، چنان پاسخ عميق و دقيق و عالمانه و قانع كننده اى از امام دريافت داشت كه با وجود قلب سياه و انديشهء تباه خود، بازهم نتوانست اعجاب و شگفتى خود را مخفى نگه دارد، و علم وافر و عميق و دانش عظيم و دقيق امام را مورد تأييد و تصديق قرار ندهد.
بار دوم، ملاقات مهدى عباسى و امام معصوم (عليه السلام)، هنگامى صورت گرفت كه ظاهرا مهدى در صدد رد مظالم پدرش منصور بر آمده بود. يعنى ظاهرا مى خواست اموالى را كه توسط منصور، از امام صادق (عليه السلام) ضبط و تصرف شده بود، به فرزند بزرگوارش امام موسى بن جعفر (عليه السلام) برگرداند. لذا در آن ملاقات از امام پرسيد: حدود فدكى كه از مادرتان فاطمه غصب شده چقدر و چگونه است و حد و مرز آن چيست؟ حدود آن را برايم مشخص كنيد تا به شما بازش گردانم.
امام در پاسخ مهدى، حد و مرزى را براى فدك تعيين كرد كه درست با وسعت