در خواب محتلم شود - خوابى است كه از بعد بيدار شدن بخوابد و اما خوابى كه در آن محتلم شده خواب اول حساب نمىشود.
(مسأله 1641): اگر روزهدار در روز محتلم شود، واجب نيست فورا غسل كند.
(مسأله 1642): هر گاه در ماه رمضان بعد از اذان صبح بيدار شود و ببيند محتلم شده، اگر چه بداند پيش از اذان محتلم شده، روزه او صحيح است.
(مسأله 1643): كسى كه مىخواهد قضاى روزه رمضان را بگيرد، هر گاه تا اذان صبح جنب بماند، اگر از روى عمد باشد، نمىتواند آن روز را روزه بگيرد و اگر نه مىتواند روزه بگيرد، هر چند احتياط در ترك آنست.
(مسأله 1644): كسى كه مىخواهد قضاى روزه رمضان را بگيرد، اگر بعد از اذان صبح بيدار شود و ببيند محتلم شده و بداند پيش از اذان محتلم شده است، بنابر اقوى مىتواند آن روز را به قصد قضاى ماه رمضان روزه بگيرد.
(مسأله 1645): اگر در روزه واجبى غير قضاى روزه رمضان از روزههائى كه مثل روزه كفاره وقت معينى ندارد، عمدا تا اذان صبح جنب بماند، اظهر اين است كه روزهاش صحيح است، ولى بهتر آنست كه غير از آن روزه روز ديگرى را روزه بگيرد.
(مسأله 1646): اگر زن پيش از اذان صبح از حيض يا نفاس پاك شود، و عمدا غسل نكند و يا در تنگى وقت - هر چند از روى اختيار باشد - تيمم نكند در روزه ماه رمضان - و همچنين در قضاء او بنابر احتياط - روزهاش باطل است. و در غير اين دو باطل نيست اگر چه احوط غسل كردن است و زنى كه وظيفهاش نسبت به حيض يا نفاس تيمم است در روزه ماه رمضان و همچنين در قضاء او بنابر احتياط اگر عمدا پيش از اذان صبح تيمم نكند