او نمايندگان شما را به قتل رساند. بعد از آن ماجرا در انتظار سفيانى و خروج قائم باشيد. " (1) اين روايت داراى چند نكته درباره شخصيت شيصبانى است از جمله:
الف: امام او را به شيصبانى توصيف كرده است در حالى كه شيصبان صفتى است كه امامان ما (عليهم السلام) از آن براى معرفى طاغوتها و اشرار استفاده مىكنند. در شرح قاموس آمده است كه شيصبان در اصل نام ابليس است.
ب: او قبل از سفيانى خروج مىكند و بين او و سفيانى فاصله چندانى نخواهد بود و يا بلافاصله بعد از او سفيانى خروج خواهد كرد. امام فرمود: " بعد از او منتظر سفيانى باشيد ".
ج: محل خروج او عراق است كه به آن سرزمين كوفان نيز گفته مىشود و يا خود شهر كوفه است و اين خروج، در قالب انقلاب يا حكومت به شكل ناگهانى و غير منتظره است " مانند آب كه از زمين مىجوشد " او انسانى است طغيانگر و خونريز كه مؤمنان را به قتل مىرساند و ظاهرا معناى جمله " نمايندگان شما را مىكشد " در كلام امام اين است كه مؤمنين عالى رتبهاى را كه معمولا پيشاپيش و در صدر هيئت نمايندگى حضور دارند به شهادت مىرساند. زيرا وقتى گفته مىشود " نمايندگان قبيله يا نمايندگان شهر " به معناى صاحبان جاه و مقام و شخصيتهاى آنان است.
البته از ديدگاه برخى، چنين ويژگىهايى ممكن است بر صدام حاكم سابق عراق منطبق باشد. چون همه اين صفات در او وجود دارد بنابراين اگر سفيانى بعد از او در شام خروج نمايد مىتوان ادعا كرد كه صدام همان شيصبانى عراق است كه در روايت وارد شده است.
* *