نقش ترك ها در دوران ظهور به نظر مىرسد منظور از تركها در روايات جنبش خجسته ظهور حضرت، روسها و ملت هاى اروپاى شرقى اطراف آنانند، آنها گرچه مسيحى و از لحاظ تاريخى از ملتهاى مستعمره امپراطورى روم بشمار مىروند، بطورى كه مدعى وراثت آنها نيز شدهاند، و شاهان خود را مانند آلمان ها و ديگران، قيصر (سزار) ناميدهاند اما اولا: از قبيله هاى مناطق گوناگون شرق و از نژاد آسيا - اروپا هستند كه در روايات و تاريخ " قبيله ها و ملتهاى ترك " ناميده شدهاند، و اين نام علاوه بر تركهاى تركيه و ايران، شامل قبيله هاى تاتار، مغول، بلغارستان، روسيه و غير آنان نيز مىگردد.
ثانيا: مسيحيت، در بين آنها اصيل نبوده و بعدها به آن مناطق وارد شده و به صورت يك لايه سطحى درآمده و وضعى بدتر از ملت هاى اروپاى غربى مادى گرا و شرك آميز يافته است و شايد به همين دليل بود كه تسليم نظريه الحادى كمونيسم شده و در برابر نفوذ آن، مقاومت نكردند.
ثالثا: اگر چه برخى روايات مربوط به جنبش تركان عليه مسلمانان، بر يورش ترك هاى مغول به سرزمين ما در قرن هفتم هجرى منطبق است. اما برخى روايات، بيانگر جنبش آنان در حوادث ظهور حضرت مهدى (عليه السلام) است. و بيانگر همكارى