عبور از آباديها مزاحم مردم شوند اظهار مى دارد و بدون توجه به سياستهاى معمول دنيا كه به هنگام نياز به ارتش در برابر تندرويهاى آنها اغماض روا مى دارند در نامهء 60 نهج البلاغه بخش نامه ها دستور مى دهد: كه هر كدام از اين لشكريان به هنگام عبور از شهرها و روستاها از هرگونه مزاحمت و غصب حقوق مردم و اموال آنها خوددارى كند، مگر آنكه به قدرى مضطر و گرسنه باشند كه جانشان به خطر بيفتد كه در اين هنگام تنها به مقدار حفظ جان مى توانند استفاده كنند.
و مخصوصا در اين نامه تأكيد مى كند كه من به دنبال لشكر در حركتم هرگونه شكايتى از آنها داشته باشيد به من برسانيد تا اقدام كنم.
زندگى شخصى امير مؤمنان كه در لابلاى سطور نهج البلاغه به روشنى ترسيم شده است خود الگويى است براى همه آنها كه مى خواهند راه و رسم همدردى با مستضعفان را دريابند.
كوتاه سخن اينكه نهج البلاغه حامى رنجديدگان، پشتيبان مستضعفان، يار و غمخوار محرومان، و دشمن سرسخت ظالمان و ستمگران و مستكبران است. به همين دليل يكى از مهمترين شرايطى را كه براى فرماندهان لشكر ضرورى مى شمرد، آنست كه در برابر زورمندان، قوى و محكم، و در برابر ضعيفان مهربان و ملايم باشند (ويراءف بالضعفاء وينبو على الأقوياء). (1) 3. نهج البلاغه و آزادى مى دانيم يكى از مهمترين هدفهاى انسانى پيامبران آزاد ساختن انسانها از زنجيرهاى اسارت است كه به مقتضاى (ويضع عنهم اصرهم والاغلال التي كانت عليهم) (2) در يك سطح وسيع و گسترده انجام مى گيرد. تعقيب شده و آزادى انسانها از اسارت در ابعاد مختلفش مورد توجه دقيق قرار گرفته است.
آزادى از زنجير ستمگران خود كامه كه همواره مردم مرحوم و زحمتكش را آزار مى داده است.