13. فرار مغزها " اى مالك! بدان كه ويرانى و خراج كشور، با از دست دادن سرمايه فكرى و مغزى، و با از دست دادن مردم آن آغاز مى شود. فرار مغزها و از دست رفتن سرمايههاى انسانى، در اثر طمع ورزى فرمانروايان و حكامى پيش مى آيد كه به ثروت اندوزى و گرد آوردن مال و انباشتن كيسه خود پردازند.
" علت توجه فرمانروايان به مال اندوزى و گردآورى ثروت، غالبا از آن نظر است كه خود را موقتى مى دانند و مى خواهند در مدت اندكى كه بر سر كارند و قدرت را در دست دارند جيب خود را پر سازند. اينان غافل از سرگذشت و سرنوشت گذشتگان هستند و از حوادث و پيش آمدهايى كه در كمين اين گونه افراد بوده است پند نمى گيرند... ".
14. نويسندگان و دبيران ويژه " اى مالك! در اوضاع و احوال نويسندگان و دبيران ويژهء خود دقت بيشترى به كار ببر و بهترين آنان را به كارهاى دفترى خود بگمار، نامههاى سرى و اسرار ارتش را به نويسنده اى واگذار كه خصال نيك و صفات ممتازى در او باشد، فردى باشد كه هرگاه به او نيكى كردى و منزلت او را در ميان جمع بالا بردى، از خويش بدر نشود، خود را گم نكند و غرورش موجب نگردد كه با تو از در مخالفت در آيد، نامهها و شكايات كارگزاران و كارمندان دولت را به موقع به تو عرضه نكند، يا در پاسخ نامه ها كه بايد براى اين كار، فرد مصمم و با اراده اى را انتخاب كن و او نويسندهاى باشد كه اگر پيمانى به نفع تو و به نفع ملت بسته شد، آن را تضعيف نكند و از گشايش مشكلات و ايرادات پيمانى كه به ضرر تو بسته شده است عاجز و ناتوان نباشد، و ارزش وجودى خود را بشناسد، چون كسى كه هنوز به ارزش وجودى خود پى نبرده است، به شناخت ارزش ديگران ناتوان تر است.
" كاتبان و نويسندگان را، از روى دريافت شخصى و اعتماد وحسن ظن و گمان خصوصى، انتخاب نكن، چون بسيار اتفاق مى افتد كه افرادى با نشان دادن انواع خوش خدمتىهاى مصنوعى و موقتى، ذهن فرمانروايان را كور مى كنند و براى خود، پيش آنان جاى شايسته اى مىگشايند. حال آنكه در حقيقت، به هيچ نوع، از اخلاص و امانت بهره اى نبرده اند. پس انتخاب و گزينش تو بايد بر اساس حسن شهرت و آوازهء نيك، و نيز