و حقيقت قسم، دنياى شما در نزد من كوچك تر و پست تر از برگى است كه در دهان ملخى قرار گرفته باشد ". (1) احترام به مساوات در برابر قانون، نزد على (عليه السلام)، ايجاب مى كند درخواست برادر تنى خود " عقيل " را - كه مى خواست از خوانهء بيت المال، نسبت به ديگران حقوق و مزاياى بيشترى برايش قائل شود و از فقر و فلاكت نجاتش دهد - نپذيرد، و او را با شيوه اى هشدار دهنده و آگاه كننده به اين مسألة واقف سازد كه بيچارگان و نيازمندانى در مانده تر و نيازمندتر از او در كشور اسلامى وجود دارند، كه چنين تبعيضى ظلم به آنان و موجب خشم خداوند است. " على بن ابى رافع "، يكى از دوستان و شاگردان على (عليه السلام)، كه در دوران خلافت امام مسئول و متصدى بيت المال بوده است مى گويد:
" من متصدى امور بيت المال بودم. گردن بند مرواريدى از بصره به انبار بيت المال منتقل شده و در اختيار من بود كه يكى از دختران على (عليه السلام)، طلبى قرار دهند و دين را ملعبه و آلت دست خود كرده بودند ".
11. كارگزاران حكومت اسلامى كارمندان و خدمتگزاران دولت، مهرههاى اصلى گردش امور مملكت هستند، در صلاح و فساد و آبادى و ويرانى مملكت سهم ارزنده و مشكلات حساس و اساسى دارند، اگر آنان كمر همت ببندند و با دشواريها و مشكلات، در راه پيشرفت كشور، دمساز و متحمل باشند، مى توانند آسايش عمومى و سربلندى مملكت را فراهم آورند. يا به عكس، سهل انگارى و عدم احساس مسئووليت آنان، رشتههاى ارتباط و هماهنگى انتظام عمومى را از هم مىگسلد.
پيرامون نقش سازنده و اهميت كار و مسؤوليت خطير آنان، و اين كه با كدام خصوصيت و ويژگى ها مى توان كارمند درستكار و سالم را آماده كار ساخت، به سخنان ارزنده، كلمات انسان ساز، و گفتار متعالى درخشان على (عليه السلام) گوش فرا دهيم و از منبر وحى گونه اش، آنجا كه با مالك اشتر نخعى، درباره مردم و پيرامون چگونگى رفتار با ملت