چهارم از موارد تيمم (مسأله 682) هر گاه بترسد كه اگر آب را به مصرف وضوء، يا غسل برسانند دچار زحمت مىشود بايد تيمم نمايد، و جواز تيمم به اين جهت در سه صورتست.
1 - آن كه اگر آب را در وضو يا غسل صرف نمايد خودش فعلا يا بعدا به تشنگى كه باعث تلف يا مرضش شده يا تحملش مشقت زيادى دارد مبتلا خواهد شد.
2 - آن كه بر كسانى كه حفظشان بر او واجب است بترسد كه از تشنگى تلف يا بيمار شوند.
3 - آن كه بر غير خود ((چه انسان باشد يا حيوان)) بترسد و تلف يا بيمارى يا بيتابيشان بر او گران باشد، و در غير اين صورت با داشتن آب تيمم جائز نيست.
(مسأله 683) اگر غير از آب پاكى كه براى وضو يا غسل دارد آب نجسى هم به مقدار آشاميدن خود و كسانى كه با او مربوطند داشته باشد، بايد آب پاك را براى آشاميدن بگذارد، و با تيمم نماز بخواند، ولى چنانچه آب را براى حيوانش يا بچه نا بالغ بخواهد، بايد آب نجس را به آنان بدهد و با آب پاك وضو و غسل را انجام دهد. به شرط آن كه نجاست آب موجب ضرر نباشد.
پنجم از موارد تيمم (مسأله 684) كسى كه بدن يا لباسش نجس است، و كمى آب دارد كه اگر با آن وضو بگيرد يا غسل كند، براى آب كشيدن بدن يا لباس او نمىماند بنابر احتياط واجب بدن يا لباس را آب بكشد و با تيمم نماز بخواند، ولى اگر چيزى نداشته باشد كه بر آن تيمم كند، بايد آب را به مصرف وضو يا غسل برساند، و با بدن يا لباس نجس نماز بخواند.
ششم از موارد تيمم (مسأله 685) اگر غير از آب يا ظرفى كه استعمال آن حرام است آب يا ظرف